Elf zelfstandig reizen certificaten uitgedeeld

Foto: Sam Fish

Voor veel mensen is reizen met het openbaar vervoer nog steeds niet vanzelfsprekend. Daarom biedt de gemeente wat hulp.

Door Sam Fish

Voor het derde jaar op rij hebben deelnemers het leertraject van de Reiskoffer afgelegd. Dat is een project van de gemeente, in samenwerking met Connexxion en GoOV. De Reiskoffer is een leertraject waarvoor niet alleen wilskracht maar ook begeleiding, tijd en ondersteuning nodig is. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de GoOV-app. Dat is een app voor de smartphone waarmee mensen met een verstandelijke of cognitieve beperking veilig en zelfstandig kunnen reizen. Ze worden op deze manier van deur tot deur begeleid.

Certificaten

Omdat er weer een ronde van De Reiskoffer is afgerond is het tijd voor de uitreiking van de certificaten. Dat gebeurde op dinsdag 9 juli in de kantine van het gemeentehuis door niemand minder dan wethouder Berend Jan Bruggeman. Vier van de elf deelnemers waren aanwezig om het certificaat op te halen. Daarnaast waren ook twee van de drie vrijwilligers aanwezig.

“Het is de derde keer dat we certificaten voor zelfstandig reizen uitdelen en daaruit blijkt maar weer hoe hard we de Reiskoffer nodig hebben op Goeree-Overflakkee,” zegt wethouder Bruggeman. “De kinderen hebben in korte tijd een grote stap gezet. Hun leefruimte is de afgelopen maanden dan ook aanzienlijk groter geworden.” Eén van de deelnemers gaat binnenkort zelfs helemaal alleen naar Tilburg.

Naast de certificaten krijgen de deelnemers ook nog een schooltas met daarin een Connexxion pen en lanyard, fietsverlichting, een pen van de gemeente en natuurlijk iets lekkers. Voor de vrijwilligers is er een bloemetje als dank voor hun inzet. “Het is leuk dat ze hierdoor zelfstandiger zijn geworden en het is leuk om ze te zien groeien,” zegt Heidi, één van de vrijwilligers. “Ik vond het een bijzondere ervaring om hen te mogen begeleiden.”

Samen reizen met

Natuurlijk worden de deelnemers niet meteen in het diepe gegooid. Als een deelnemer het wil kunnen ze begeleid worden door een vrijwilliger. Dit alles onder de noemer ‘Samen reizen met…’. In een paar weken zorgt de begeleider ervoor dat de deelnemers uiteindelijk helemaal alleen met de bus mee kan.

Nieuwe deelnemers en vrijwilligers voor De Reiskoffer

Deelname aan het project De Reiskoffer is kosteloos. Vrijwilligers ontvangen een onkostenvergoeding en mogen gebruikmaken van vrij reizen binnen de gemeente Goeree-Overflakkee. Is zelfstandig reizen ook iets voor u of uw kind? Of lijkt het u leuk om als vrijwilliger bij te dragen aan dit project? Neem dan contact op met Jonneke Vuurens-Pans via [email protected] of 06-30 70 17 03 (dinsdag, woensdag, vrijdag). U kunt ook de gemeente Goeree-Overflakkee bellen via het algemene telefoonnummer 14 0187 (keuze 1).

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0