181 Blauwe Vlaggen uitgereikt op Ouddorp Duin

Foto: Sam Fish

Donderdagochtend 9 mei stond Ouddorp Duin in het teken van duurzaamheid. Daar werden rond het middaguur maar de QualityCoast Awards en 181 Blauwe Vlaggen uitgereikt.

Door Sam Fish

Gemeente Goeree-Overflakkee mocht dit jaar de uitreiking van de Blauwe Vlaggen en QualityCoast Awards organiseren en deed dat samen met Stichting Green Destinations. De vlaggen die op het terrein van Ouddorp Duin in top gingen werden op een wel heel speciale manier overhandigd, namelijk per parachutist!

Een goed half uur nadat de 181 Blauwe Vlaggen en Groene Wimpels waren uitgereikt sprong een parachutist boven Ouddorp uit een vliegtuigje en niet veel later landde hij op het afgesproken punt om de QualityCoast vlag en een Blauwe Vlag te overhandigen aan loco-burgemeester en wethouder Tea Both-Verhoeven.

Tekst gaat verder onder de foto

Goeree-Overflakkee
In 2018 mocht Goeree-Overflakkee acht Blauwe Vlaggen en een Groene Wimpel mee naar huis nemen. Ook dit jaar werden er aardig wat vlaggen in ontvangst genomen.  Zo ontving de gemeente de Platina QualityCoast Award en Acht Blauwe Vlaggen, waarvan één met Groene Wimpel. “Goeree-Overflakkee ontvangt de award vanwege haar uitzonderlijke prestaties op het gebied van duurzaamheid. Het eiland behoudt daarmee haar behaalde status van twee jaar geleden,” aldus de jury.

“Een speciaal moment om de Platina QualityCoast Award en acht Blauwe Vlaggen in ontvangst te mogen nemen! Het is een welverdiende beloning voor alle inspanningen van jachthavenbeheerders, watersportverenigingen, ondernemers en medewerkers van de gemeente,” laat een trotse Tea Both weten. “Dankzij de gezamenlijke inzet kunnen we bewoners én bezoekers van Goeree-Overflakkee zulke prachtige stranden en mooie jachthavens bieden.”

Blauwe Vlag
De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. In de praktijk betekent dit dat de stranden moeten voldoen aan een aantal strenge criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig. Jaarlijks wordt aan de hand van controles opnieuw bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de eisen voldoen.

Groene Wimpel
Een aantal jachthavens ontvangt naast de Blauwe Vlag ook de Groene Wimpel. Deze wordt uitgereikt als een jachthaven boven op de internationale criteria ook voldoen aan eisen op het gebied van duurzaam- en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

QualityCoast Award
Gemeenten die een QualityCoast Award willen winnen worden aan de hand van ruim honderd criteria beoordeeld op het gebied van toeristisch beleid en beheer, natuur en landschap, milieu en klimaat, cultuur en traditie, maatschappelijk welzijn, bedrijven en gastvrijheid. Een onafhankelijke internationale jury heeft uiteindelijk de doorslaggevende stem en bepaalt aan de hand van juryrapporten welke waardering iedere gemeente gaat krijgen en waarom.

QualityCoast
QualityCoast is ’s werelds grootste programma voor duurzaamheid en kwaliteit voor kust gemeenten. Daarnaast is er het Green Destinations programma waaraan alle gemeenten kunnen deelnemen, ook steden. Beide programma’s worden aangeboden door de Stichting Green Destinations, die ruim 150 gemeenten en regio’s ondersteunt in bijna 50 landen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden