Tien SchuldHulpMaatjes gecertificeerd

Foto: Sam Fish

In verenigingsgebouw de Hoeksteen in Middelharnis mocht donderdagavond 25 april de vlag uit. Maar liefst tien SchuldHulpMaatjes mochten daar namelijk hun certificaat in ontvangst nemen.

Door Sam Fish

Op maandag 4 februari werd SchuldHulpMaatje gelanceerd, maar toen was het nog maar de vraag of er überhaupt aanmeldingen waren. “We wilden eigenlijk starten met vijf maatjes, maar er kwamen zoveel aanmeldingen binnen dat we met tien zijn begonnen. En er is al een wachtrij voor het volgende traject,” vertelt Jan-Kees Wielhouwer, voorzitter van SchuldHulpMaatje Goeree-Overflakkee. “Het mooiste is natuurlijk als we mensen meteen in het beginstadium al hulp kunnen bieden. De eerste aanvraag is al binnen, dus ik heb er alle vertrouwen in dat dit goed gaat komen.”

Training
De tien eerste maatjes hebben drie zaterdagen lang cursussen gevolgd om het certificaat te kunnen behalen. Die cursussen bestonden uit een stukje psychologie en gesprekstechnieken om te leren hoe je het best met mensen in gesprek kunt gaan en de informatie kunt vergaren die nodig is voor het traject. Daarnaast kregen de cursisten ook twee dagen lang presentaties en workshops van een professioneel bewindvoerder om de basis van het vak te leren.

Certificaat
De tien nieuwe maatjes hebben een hele lap stof aan informatie te verwerken gekregen, maar het is hen gelukt. Alle tien kregen ze een certificaat uit handen van wethouder Berend Jan Bruggeman. “We waren bezig met een beleidsplan om de armoede op het eiland terug te dringen toen dit initiatief bij mij op tafel gelegd werd,” vertelt hij. “Een beter moment om dit hier op te starten was er niet, en dan ook nog eens zoveel aanmeldingen van vrijwilligers die een steentje wilden bijdragen. Dat is fantastisch. We zullen op Flakkee niet alles op kunnen lossen, maar ik denk dat we hiermee grote stappen zetten.”

SchuldHulpMaatje
SchuldHulpMaatje Goeree-Overflakkee is, net als 115 andere gemeenten, aangesloten bij de landelijke vereniging SchuldHulpMaatje. Het initiatief om op Goeree-Overflakkee te starten is vanuit een tiental PKN gemeenten op het eiland ontstaan. Andere kerken kunnen zich hierbij aansluiten.

Een maatje geeft advies en hulp, luistert naar iemands persoonlijke verhaal en kijkt naar de persoonlijke omstandigheden van een hulpvrager. Echter is een SchuldHulpMaatje geen vervanging van een professional, puur een begeleider.

Samenwerking
SchuldHulpMaatje Goeree-Overflakkee werkt samen met het DigiTaalhuis in de bibliotheek van Middelharnis en de gemeente Goeree-Overflakkee. “We hebben op dit moment vier consulenten op het gemeentehuis en zo’n 200 lopende dossiers. We zijn dus erg blij met de begeleiding van buitenaf,” zegt consulente Paulina Kootstra. “Wij hebben helaas niet de tijd om persoonlijk contact te onderhouden met de hulpvrager en de maatjes kunnen dat wel.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen