66 jaar Watersnoodramp herdacht in Oude-Tonge

Foto: Sam Fish

Onder grote belangstelling werd vrijdagochtend 1 februari in Oude-Tonge de Watersnoodramp herdacht in een mooie dienst. Deze dag is het precies 66 jaar geleden dat onder meer op Goeree-Overflakkee de dijken doorbraken en honderden mensen verdronken.

Door Sam Fish

Fanfare Orkest Vooruit uit Oude-Tonge omlijst de herdenkingsdienst met muziek en basisschoolkinderen uit het dorp leggen witte rozen bij de namen van de slachtoffers. Witte rozen, gekozen voor hun onschuld.

Maar dit alles niet voordat er een krans is gelegd door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman en een bijbehorende toespraak. “66 jaar, zo oud is het litteken van Oude-Tonge,” begint de burgemeester haar speech. “Zo lang geleden alweer vond de Ramp plaats die het leven van velen voor goed veranderde. En voor velen hier aanwezig is de Ramp van 1953 toch nog zo actueel.”

Met meer dan 300 slachtoffers in die helse nacht was Oude-Tonge het zwaarst getroffen gebied van heel Nederland. Op heel Goeree-Overflakkee kwamen bijna 500 mensen om het leven. Het is dus van groot belang om dit niet te vergeten en de verhalen te blijven vertellen aan de jongere generaties.

“Voor de verdronken inwoners was geen plek, de begraafplaatsen stonden immers volledig onder water. Op de Heerendijk, de dijk waarop wij nu staan, vonden zij hun laatste rustplaats en daarmee werd deze begraafplaats een monument,” gaat ze verder.

“De Oostdijk en de Molendijk waren de enige plaatsen waar nog leven mogelijk was. De communicatie met de buitenwereld was afgeschermd waardoor de hulp voor Oude-Tonge pas heel laat op gang kwam,” vertelt ze. “Terwijl hele families waren omgekomen werden honderden anderen geëvacueerd. En als je het niet hebt meegemaakt is het heel moeilijk voor te stellen welke beproevingen de inwoners van Oude-Tonge hebben moeten doorstaan. En ook kort na de Ramp was het blijkbaar niet te bevatten wat zich hier in het dorp heeft afgespeeld. Zelfs de mensen die ik de afgelopen jaren heb gesproken, die de Ramp zelf overleefden, kunnen maar moeilijk de machteloosheid en ontreddering onder woorden brengen die zij hebben ervaren in die februarinacht.”

66 jaar later
Inmiddels zijn we 66 jaar verder, bijna een mensenleven. “Hoewel het voor sommigen nog gisteren lijkt. Bijna elke inwoner van Oude-Tonge kent de verhalen. Met de dergelijk grote gevolgen in één dorp is er haast in elke familie wel iemand die een slachtoffer heeft te betreuren als gevolg van de Watersnoodramp,” vertelt ze verder. “En daarom is de Ramp onderdeel geworden van de cultuur van Oude-Tonge. En daarom moet de herdenking, dit grote litteken van de samenleving, van dit mooie dorp, op ons mooie eiland in stand worden gehouden.”

“Ik roep daarom iedereen op om die verhalen te vertellen, ze door te vertellen, zodat de historie van deze natuurramp wordt doorgegeven aan de volgende generaties. Hiermee blijft het respect voor hen, die het leven lieten in 1953, in stand. En daarmee wordt de betekenis van de plaats waar u nu staat in herinnering gebracht. En daardoor leeft de herinnering van deze nacht voort in vele generaties,” aldus de burgemeester.

Herdenken
Het herdenken van de slachtoffers kan op meerdere manieren en momenten. Zo zijn er op vrijdagavond 1 februari ook nog herdenkingsdiensten in Stellendam, Nieuwe-Tonge en Den Bommel. Ook kan er op zaterdag 9 februari worden meegelopen tijdens een Watersnoodramp Herdenkingswandeling door Oude-Tonge. Deze zal begeleid worden door een Watersnoodrampambassadeur.

Deelname hieraan is volledig gratis, maar aanmelden is verplicht, dit kan bij VVV Goeree-Overflakkee door een e-mail te sturen naar [email protected] of telefonisch via 0187-681789. De start van de wandeling is bij Hotel de Lely in Oude-Tonge. Er zal daar koffie en thee klaar staan voor de deelnemers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen