Resultaten vliegtest Windpark Krammer

Foto: Menno Mulder

Vanwege luchtvaartveiligheid moeten windturbines van obstakelverlichting worden voorzien wanneer de tiphoogte van turbines hoger is dan 150 meter.

Windpark Krammer werkt aan een proef voor de inzet van een radarsysteem voor detectie van luchtvaartvaartuigen. Onderdeel van de proef was een vliegtest. Deze vond woensdag 23 mei plaats. De resultaten zijn nu bekend.

Vliegtest
Op woensdag 23 mei werden met een klein vliegtuig diverse manoeuvres uitgevoerd in de omgeving van Windpark Krammer. Voor de testvlucht werd een éénmotorig vliegtuig ingezet van het type Diamond DA40. De totale test duurde zo’n 2 uur. Tijdens de vlucht werd met mobiele meetapparatuur getest of het vliegtuig door de radar wordt gedetecteerd.

Resultaten
De resultaten van de pilot waren positief. Het radarsysteem zorgt naast veiligheid van de luchtvaart ook voor minder brandtijd van de verlichting. Hiermee lijkt de eerste horde genomen. Nu onderzoekt de projectgroep of dit ook voor de Krammer mogelijk is en op welke manier. Tegen het eind van 2019 hopen we op een positief resultaat. De uitgebreide resultaten van het onderzoek en meer informatie over obstakelverlichting op de website van Windpark Krammer.

Reacties