Handen ineen voor schone Grevelingen

Foto: Maria Evers

De Blue Peter Hardzeildagen vinden jaarlijks plaats op de Grevelingen. Dit jaar – de twaalfde editie – deed er een vloot van negentien historische vissersschepen, zoals botters, lemsteraken en Hoogaarsen, mee aan dit evenement.

Foto door Maria Evers

Ook maakte de authentieke vloot Blue Peter onderdeel uit van een reeks aan leuke activiteiten tijdens de Grevelingenweek. Op woensdag 24 oktober konden jongeren van 8 tot 18 jaar bijvoorbeeld een dagje meevaren met de vloot en het authentieke zeilen zelf ervaren.

Het was een uniek authentiek beeld op de Grevelingen van hoe men vroeger op de Deltawateren voer en ging vissen op paling, haring en kabeljauw. Bij Blue Peter draait het om gezelligheid, samenwerking, authentiek zeilen en het versterken van de zeilvaardigheden.

Evenement
Het evenement bestaat altijd uit drie dagen zeilen. Daarbij maken deelnemers elke dag kans op de titel beste, snelste en slimste schipper. Dit jaar maakten de schippers ook kans op de titel van schoonste schipper. De titel schoonste schipper kon men verkrijgen door op een ludieke unieke manier een bijdrage te leveren aan schone Grevelingen. Met visnetten, prikkers en vangzakken werd dit keer weer gejaagd: niet op vissen, maar op plastic afval. Met goed resultaat; zakken vol vuil en nieuwe vangtechnieken. De gemeente Goeree-Overflakkee ondersteunde de actie door te voorzien in prikkers, vuilniszakken en handschoenen. Maar ook in de realisatie van een extra jutbak in de haven van Battenoord.

Wethouder onthult jutbak Battenoord
Een deel van het opgeviste afval werd op donderdagmiddag 25 oktober door twee schepen van de vloot naar de haven van Battenoord gebracht. Daar wachtte wethouder Peter Feller de schepen op. Samen met de schippers, de vrijwilligersorganisaties Doe mee Samen voor een schoon Goeree-Overflakkee en de Bende van Het strand onthulde wethouder Peter Feller de bijzondere ‘Blue Peter jutbak’. Hij prees het initiatief van de Blue Peter Hardzeildagen en hoopt dat iedereen zijn afval netjes opruimt om zo Goeree-Overflakkee en de Grevelingen schoon te houden. De jutbak wordt door de gemeente geleegd.

Jutbak Schouwen-Duiveland
De jutbak bij Battenoord is de tweede ‘Blue Peter jutbak’ rond de Grevelingen. Dit in navolging van de jutbak die op maandag 22 oktober in de haven van Bommenede op Schouwen-Duiveland werd onthuld. Ook in bijzijn van de Bende van het Strand. Deze jutbak wordt geleegd door Staatsbosbeheer.

Samenwerking
De organisatie van Blue Peter werkt samen met andere instanties die dezelfde doelstelling hebben, zoals Rijkswaterstaat (Aan de Bak), DNV, Staatsbosbeheer, IVN, de gemeente Schouwen-Duiveland, de gemeente Goeree-Overflakkee, de bende van het strand en Doe Mee, Samen voor een Schoon Goeree-Overflakkee. De jutbakken werken erg goed langs de kust, blijkt uit het initiatief van Matthijs Lievaart; Doe Mee, Verlos de Zee.

Minder plastic afval en zwerfafval in het water is belangrijk voor de mens, dieren en vogels. Kijk voor meer informatie op: www.aandebak.org,www.verlosdezee.nl of www.debendevanhetstrand.nl.

Reacties