Ook Goeree-Overflakkee is eenzaam

Foto: Pixabay; Pexels

Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar eenzaamheid onder de Nederlanders. In grote steden is dat percentage hoger dan op het platteland, maar ook op Goeree-Overflakkee zijn mensen eenzaam.

Het RIVM deed onderzoek voor alle wijken in Nederland en keek hoe groot het percentage is van eenzame en ernstig eenzame volwassenen. Om te bepalen wanneer iemand eenzaam is werd er gebruik gemaakt van vragen en antwoorden uit een groot leefstijlonderzoek uit 2016.

In dat onderzoek was het aan de deelnemers om te antwoorden op elf uitspraken met ‘nee’, ‘min of meer’ en ‘ja’. Dit zijn uitspraken als ‘Ik mis een echte goede vriend of vriendin’ of ‘Wanneer ik daar behoefte aan heb, kan ik altijd bij mijn vrienden terecht’. Bij twee of meer ongunstige antwoorden wordt er gesproken van eenzaamheid. Bij meer dan acht ongunstige antwoorden is dat een vorm van ernstige eenzaamheid.

RTL Nieuws heeft de uitkomst van het onderzoek gedeeld per wijk. Op Goeree-Overflakkee is er een uitslag per dorp. Zo is in Achthuizen 9% van de inwoners eenzaam, is dat in Den Bommel en Ouddorp 7% en zit de rest van het eiland daar met acht procent precies tussenin. De wijk met de meeste eenzaamheid in Nederland is de Haagse wijk Brinckhorst met 29%. Dan doen we het op Goeree-Overflakkee zo slecht nog niet.

Reacties