NOM-project Hyacintenstraat afgerond

Foto: Sam Fish

Eind 2017 werd begonnen met het Nul op de Meter (NOM) maken van zes rijtjeswoningen aan de Hycintenstraat in Sommelsdijk. Op dinsdagmiddag 3 juli was dan eindelijk het officiële moment en die werd in stijl afgesloten met een echte buurtbarbecue.

Door Sam Fish

De zes woningen waren eind maart al zo goed als klaar, dus het feestje is eigenlijk om de buurtbewoners die last hebben gehad van de verbouwing in het zonnetje te zetten. “De buurtbewoners hebben zich altijd positief, en soms kritisch, opgesteld en dat waarderen we zeer,” zegt Gert-Jan van der Valk, directeur-bestuurder van FidesWonen. “Het verliep niet altijd even soepel en er is dan ook wat vertraging opgelopen in het proces, maar ik denk dat het voor de bewoners wel fijn was dat ze in hun eigen huis en in hun eigen buurt konden blijven wonen. Sommige van hen wonen hier ten slotte al 50 jaar.”

De huizen zijn nu uitgerust met een warmtepomp op 120 meter diepte, een dak vol zonnepanelen, drie-dubbele ramen en een zonneboiler. “Er is een hoop vernieuwing gaande op de woningmarkt, maar voor ons is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het zo goed, nieuw en duurzaam mogelijk wordt voor een zo laag mogelijke huurprijs,” aldus Van der Valk.

Officieel moment
Het officiële moment, het doorknippen van een groot geel lint voor het voorbeeldhuis, wordt verricht door wethouder Arend-Jan van der Vlugt en de jongste bewoner van het rijtje; de twee-jarige Flip. “Duurzaamheid is de toekomst en ik ben heel trots dat ik mij daar hard voor mag maken,” zegt Van der Vlugt. “Het kost misschien wat om de huizen op deze manier te verbouwen, maar je krijgt er ook heel wat voor terug. Ze zijn voor zowel de winter als de zomer comfortabel en het ziet er prachtig uit.”

Het officiële gedeelte van de middag wordt afgesloten met het doorknippen van het lint, wat minder soepel ging dan verwacht. Wat wil je ook als je twee jaar bent, er zijn camera’s op je gericht en iedereen kijkt naar je. Flip werd een beetje zenuwachtig en durfde de wethouder niet meer te helpen. Toen hij echter zag wat voor groot cadeau FidesWonen voor hem had gekocht als dank voor zijn hulp die middag, kreeg hij zijn moed weer terug en heeft hij, met een beetje steun van zijn moeder, toch nog geholpen met het knippen van het lint.

LEES OOK: Ouddorp wéér uitgeroepen tot schoonste strand

Toekomst
De woningen in de bloemenbuurt van Sommelsdijk zijn gebouwd in 1966-1967 en kunnen met deze verbouwing nog vijftig jaar langer mee. Of de rest van de buurt ook op deze manier wordt aangepakt is nog niet bekend, FidesWonen zit nog midden in het evaluatieproces. Zodra de evaluatie is afgerond krijgen buurtbewoner bericht over de toekomst van het project.

Reacties