Duurzaamheid komt naar je toe

Foto: Sam Fish

Het is inmiddels algemeen bekend dat de gemeente Goeree-Overflakkee de duurzaamheidsambitie heeft om in 2020 energieneutraal te zijn. Daar komen echter nog wat landelijke regeltjes bij. Zo moet in 2050 elk huis in Nederland CO2-vrij zijn en gaat in 2035 de Nederlandse gaskraan al dicht wat betekent dat we vanaf dat moment ons gas uit Rusland moeten halen. Daarom heeft gemeente de handen ineen geslagen met de Woon Wijzer Winkel om de Flakkeeënaren op weg te helpen.

Door Sam Fish

De komende maanden komt een team van de Woon Wijzer Winkel met de Woon Wijzer Wagen de wijk in om mensen met een particulier koophuis te informeren over het verduurzamen van het huis. Daarvoor hebben ze de handen ineen geslagen met lokale partijen als De Eilanden Installatietechniek, Ooms Installaties, Gebar, Van Dijk Techniek, Van Wijk Installaties & Techniek en Navito. “Door met lokale partijen te werken kan er groot worden ingekocht wat scheelt voor de klant en het houdt de lokale economie op gang,” vertelt wethouder Arend-Jan van der Vlugt die samen met Woon Wijzer Winkel-directeur Maurice van der Meer de wagen officieel mocht openen.

De Woon Wijzer Wagen komt over het hele eiland de wijk in om advies te geven en doet dit per dorp en met verschillende acties verdeeld over de komende maanden tot en met december. “Mensen hoeven niet bang te zijn dat er om half tien ’s avonds nog wordt aangebeld, we komen langs tot 19.00 uur,” belooft Maurice van der Meer. “Het is ook aan de mensen zelf om op ons aanbod in te gaan, maar we willen wel benadrukken dat er uiteindelijk toch iets moet gaan gebeuren, aangezien in 2050 alle huizen in Nederland gasvrij moeten zijn.”

LEES OOK: De voedselbank Goeree-Overflakkee zoekt extra handjes!

“Wat veel mensen nog niet weten is dat zonnepanelen zich binnen vijf à zes jaar hebben terugverdiend,” zegt Maurice. “En het gaat ook niet alleen om zonnepanelen. We bieden een totaalcheck van het huis aan en dan wordt er gekeken wat er moet gebeuren. Denk aan isolatie, een warmtepomp en ook zonnepanelen.”

Het team van de Woon Wijzer Winkel is al langs geweest in delen van Dirksland waar ze goed zijn ontvangen.

Gemeentelijke hulp
Om de mensen op Flakkee met een koopwoning die aangepast moet worden tegemoet te komen heeft de gemeente een speciale lening in het leven geroepen. “Deze optie is er al een tijdje, maar ik geloof niet dat mensen al volledig op de hoogte zijn,” zegt wethouder Van de Vlugt. “De gemeente kan een kleine lening tot 12.500 euro per woning met een kleine rente verstrekken om de mensen te helpen bij het verduurzamen van de woning. Wij snappen het namelijk ook wel dat het niet helemaal betaalbaar is om in één keer alles zelf op te moeten hoesten.”

Reacties