Vlaggen in top voor internationale Coming Out Day

16 okt , 10:52 Entertainment
coming out day 2024
Sam Fish
Elk jaar viert heel de wereld op 11 oktober International Coming Out Day. Niet de dag waarop je uit de kast moet komen voor je geaardheid of genderidentiteit, maar juist de dag voor de rest om te laten zien dat het oké is dat mensen zichzelf zijn bij hen. Met de regenboogvlag kunnen bedrijven, organisaties en verenigingen laten zien dat iedereen welkom is en dat hun plek een veilige plek is.
Door Sam Fish
De dag begon met de stichting Gay op Flakkee en de gemeente bij het gemeentehuis in Middelharnis. Aan de overkant, bij het RGO College, wapperde de regenboogvlag al. Dat deel van de school wordt verbouwd en is dus niet toegankelijk. De school hees daarom zelf de vlag. En dus was de eerste stop bij het gemeentehuis in Middelharnis. Samen met wethouder Jaap Willem Eijkenduijn werd daar de vlag gehesen.
“Coming Out Day is de dag waarop we vieren dat iedereen open mag zijn over wie je bent”, opende wethouder het moment. “Waarom nu toch al die aandacht? Is niet nodig, het is toch allemaal goed geregeld in wetten? Dat zijn vaak reacties die we horen rondom deze dag. Maar het is niet zo. Het gaat niet goed, het gaat zelfs steeds slechter. De tolerantie neemt af en de haat neemt toe. Zolang mensen niet hand in hand mogen lopen en uitgescholden of in elkaar geslagen worden, is deze dag belangrijk. Zolang regenboogvlaggen verbrand en regenboogpaden vernield worden, is deze dag belangrijk. En zolang verschillende onderzoeken uitwijzen dat de psychische gezondheid van LHBTI- ers gemiddeld slechter is dan die van hetero of cisgender personen, is deze dag belangrijk. Daarom vragen we één keer per jaar expliciet aandacht voor de LHBTQIA+ gemeenschap. Omdat nog steeds, en steeds vaker, mensen niet durven uit te komen voor wie ze zijn. Daarom deze dag. Omdat we er nog niet zijn. Omdat het aandacht verdient. Bij andere herdenkingen zeggen we vaak ‘Dit nooit meer’. Coming Out Day heeft wat mij betreft dezelfde boodschap: Nooit meer discriminatie om wie je bent. En zolang dit niet het geval is, gaan we door.”

Uit de kast

“Of je nu verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht, of dat je ervaart dat je genderidentiteit anders is dan waarmee je geboren bent. Er komt een moment waarop je dit bekend maakt en je dus uit de spreekwoordelijke kast komt. Dat moment kan doodeng zijn”, vertelt Lennart van Dam, hij is penningmeester bij de LHBT-belangenorganisatie. “Veel mensen stellen dit moment uit tot het echt niet anders kan. Sommigen proberen het echt heel lang verbogen te houden. Als je kijkt naar de trends, merken we een verharding van de maatschappij, wethouder Eijkenduijn noemde het net ook al. Waar wij voor willen pleiten is om je niet te richten op wat ons verschillend maakt en daarom minder geliefd. Maar zoek juist naar de overeenkomsten zodat je verdraagzamer wordt naar de ander.”
Dat vraagt iets van de maatschappij, dat weet Lennart ook. “Een soort kom uit de kast-moment voor iedereen en laten zien waar je voor staat. Bijvoorbeeld dat je een sportieve vader bent die het net zo leuk vindt om met de kinderen naar ballet te gaan als naar voetbal. Of dat je even die twee samenwonenden buurmannen helpt om de bank naar binnen te dragen. Of het buurmeisje dat sinds kort Jochem heet, meenemen voor een potje voetbal. Dit soort dingen maakt dat mensen ervaren dat ze niet in die kast hoeven te blijven zitten, mar dat ze zichzelf kunnen en mogen zijn.”

Omhoog die vlag

Met het hijsen van de vlag werd de dag officieel geopend. Na afloop stond er koffie en thee klaar met een klein taartje van Bakkerij Koese met daarop een regenboog. Toen het écht te koud werd buiten, was het voor de medewerkers van de gemeente tijd om terug aan het werk te gaan binnen in het gemeentehuis. Voor de vrijwilligers van Stichting Gay op Flakkee was het tijd om naar de volgende locatie te gaan: De Beroepscampus. Daar werd samen met een klas de vlag gehesen. Ook hier werd verteld waarom deze dag zo belangrijk is, zeker voor jongeren van hun leeftijd. “Op jullie leeftijd ga je jezelf leren kennen. Je ontdekt dingen die je nog niet wist. Misschien word je hier op school wel verlief op iemand van hetzelfde geslacht. Dan is het fijn om te weten dat ook de Beroepscampus voor jou een veilige plek is waar je jezelf kunt zijn”, aldus Lennart van Dam.
En wat ook een veilige plek is, is het Hernesseroord. Ook daar wordt jaarlijks de regenboogvlag gehesen door en voor de bewoners. Een belangrijk moment, want ook voor de bewoners is het goed dat ze zichzelf kunnen zijn. Zo komt één van hen ervoor uit dat ze op vrouwen valt, wat wordt ontvangen met een warm applaus. En ook Michael, die elk jaar het voortouw neemt bij het hijsen op het Hernesseroord, is blij met het moment. “Het voelt toch elk jaar weer goed om hier bij stil te staan. En ook zo fijn dat jullie er altijd bij zijn”, daarbij wijst hij naar zijn collega’s, de begeleiding en de vrijwilligers van Gay op Flakkee. “Dankjulliewel en ik wens jullie allemaal een fantastische dag! En in het kader van de duurzaamheid heb ik vandaag speciaal een jurk aangetrokken die ik vroeger ook aan had.” En met nog meer applaus ging daarna de regenboogvlag omhoog.
De dag werd afgesloten met een gezellige borrel bij de Menheerse Werf in Middelharnis. “Zeker voor herhaling vatbaar”, laat het team van Gay op Flakkee weten. “Misschien kunnen we hier wel vaker een borrel organiseren.”
  • Wil je niets missen? Volg ons dan op Facebook!
  • Wil je adverteren op deze website? Bekijk dan hier de mogelijkheden.