Het is dit jaar 80 jaar geleden dat de Tweede Wereld ten einde kwam. Tijdens de Holocaust werden 57 Flakkeese Joden vermoord.
De Joodse gemeenschap had de afgelopen anderhalve eeuw een eigen plaats op het eiland. Van de 63 Joodse mensen, waren er na de oorlog slechts zes over. Door de jaren heen is er veel informatie over deze gemeenschap verzameld. En in de laatste jaren kregen de Joodse slachtoffers hun eigen struikelstenen voor de huizen waar ze hebben gewoond. Maar wat is er precies met hen en hun bezittingen gebeurd? En hoe kon dit gebeuren? Wat was de rol van bestuurders en omstanders?
Deze vragen worden besproken in een vierdelige lezingenreeks over de Holocaust op Goeree-Overflakkee. Deze reeks sluit aan bij de komende expositie in het Streekmuseum. Van april tot en met januari volgend jaar kun je daar alles vinden over de verdwenen Joodse gemeenschap.
In totaal worden vier lezingen gehouden. Drie lezingen worden gegeven door Betsy Biemond-Boer. Zij is historica en auteur van het onderzoeksrapport over ontrechting en rechtsherstel van de Joodse bevolking van Goeree-Overflakkee. Dit rapport werd afgelopen september gepresenteerd en werd gemaakt in opdracht van de gemeente.
Eén lezing wordt gegeven door historica en VPRO-radiomaker Michal Citroen. Michals vader overleefde als jonge Joodse jongen de oorlog in onderduik. Michal schreef twee grote publicaties over Joden en de oorlog. ‘U wordt door niemand verwacht’, waarin zij de naoorlogse houding tegenover de Joodse overlevenden bespreekt, en ‘Een adres’, waarin zij de impact van het onderduiken beschrijft.
De lezingen vinden plaats op dinsdag 18 februari, 4 maart, 25 maart en 15 april in de Remonstrantse Kerk aan de Voorstraat in Sommelsdijk. De deuren openen om 19.15 uur en ongeveer een kwartier later start de lezing. Deze zijn rond 21.30 uur weer afgelopen. De entree voor vier avonden bedraagt 40 euro per persoon. Reserveren kan via de website van het Streekmuseum. Betaling aan de deur is ook mogelijk. Per avond kost de entree dan € 12,50 per persoon. Koffie en thee zijn inbegrepen bij de entreekosten.
De lezingen zijn onderdeel van het project ‘Vervolgd en Vermoord’. De organisatie ligt in handen van het Streekmuseum, WO2GO, het Streekarchief en de Klankbordgroep Rechtsherstel. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Goeree-Overflakkee.