Op maandagavond 27 mei houdt het Streekmuseum Goeree-Overflakkee voor de tweede keer een lezing over de FLUZI.
Bij de vorige lezing zat de Remonstrantse Kerk in Sommelsdijk met 80 geïnteresseerden helemaal vol. Ditmaal wordt de lezing georganiseerd aan de oostkant van het eiland. Een ieder is van harte welkom in het Oude Raadhuis van Ooltgensplaat.
De lezing heeft alles te maken met het bijzondere evenement dat op het programma staat voor 8 juni: het FLUZI-feest. Op zaterdag 8 juni wordt de historische kern van Middelharnis omgetoverd tot een bruisende braderie. Maar waar staat die afkorting FLUZI eigenlijk voor? Wel, het betekent Flakkee Uit Zijn Isolement. Een naam die nieuwsgierigheid opwekt en de geschiedenis van ons eiland in de schijnwerpers zet.
De Haringvlietbrug
Precies zestig jaar geleden, op 20 juli 1964, werd de Haringvlietbrug in gebruik genomen. Deze brug markeerde een keerpunt voor Flakkee, want het was de allereerste vaste-oeververbinding met het vasteland. In de jaren die volgden zouden er nog meer bruggen en verbindingen komen. Maar de Haringvlietbrug blijft een mijlpaal in de geschiedenis van het eiland.
Jan Both is een kenner van de lokale geschiedenis. Hij zal op maandag 27 mei in het Oude Raadhuis van Ooltgensplaat een boeiende lezing geven over de totstandkoming van deze brug. Het verhaal achter de Haringvlietbrug is fascinerend en kent vele facetten. Jan zal vertellen over de lange aanloop, de plannen die soms in de ijskast belandden en het doorzettingsvermogen dat nodig was om dit project te realiseren. Hij neemt iedereen mee in de wereld van ingenieurs, politici en gewone mensen die samenwerkten om de brug te bouwen.
Na deze lezing zult u wellicht met enige trots over de Haringvlietbrug rijden. Want het is niet zomaar een stuk infrastructuur; het is een symbool van verbondenheid en vooruitgang.
Aanmelden
De lezing op 27 mei wordt gegeven in het Oude Raadhuis van Ooltgensplaat. Zaal is open vanaf 19.00 uur en de lezing start ongeveer een half uur later. De entree bedraagt € 7,50 per persoon, dit is inclusief koffie en thee. Aanmelden kan via de
webshop van het Streekmuseum . En wacht niet te lang, want vol is vol.