De Watersnoodramp in muziek en beeld

17 jan , 8:08 Entertainment
het belangenrijk door jaap reedijk
Jaap Reedijk

Op zaterdag 1 februari staan we op Goeree-Overflakkee weer stil bij de Watersnoodramp van 1953. Ook het Streekmuseum.

Het Streekmuseum vertelt eilandverhalen. Dat doen ze niet alleen binnen de muren van het museum in Sommelsdijk. In het kader van de Ramp organiseren ze twee bijeenkomsten. Daar worden nooit eerder vertoonde foto’s gepresenteerd, gecombineerd met een muzikaal optreden.

Deze bijeenkomsten vinden plaats op zaterdag 25 januari in Ons Huis in Herkingen en in de Grutterswei van Oude-Tonge. Dit alles in het kader van het project ‘De Watersnood door Kinderogen’. Dit project heeft als doel de verhalen van de ramp te verzamelen en toegankelijk te maken. November vorig jaar won dit project niet voor niets de Erfgoedparel publieksprijs van het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Muzikaal optreden

De twee bijeenkomsten starten met een muzikaal optreden van het theatergezelschap ‘Het Belangenrijk’. Zij staan bekend om hun maatschappelijk relevante theaterproducties. Zij presenteren ‘Als de dijken breken’. Deze muzikale performance gaat over de watersnood van 1953 en belicht tevens de actuele thema’s rondom klimaatverandering en de gespannen relatie tussen mens en water. De voorstelling is een mix van muziek, tekst en ademhaling, die de spanning van het onderwerp op een golvende, deinende en beukende manier vertaalt.

Het belangenrijk

De voorstellingen van ‘Het Belangenrijk’ staan bekend om hun emotionele impact. In 2023 gaven ze ook al voorstellingen in Middelharnis, Stellendam, Nieuwe-Tonge en Dirksland. Deze waren volledig uitverkocht en de reacties waren overweldigend. ‘Zeer respectvol en waardevol’, luidden de reacties.

Eerder maakte ‘Het Belangenrijk’ furore met hun project ‘Bommenregen’. Dit is een muzikale performance over het bombardement van Rotterdam dat precies 13 minuten duurde, net zo lang als het bombardement zelf.

Verhalen doorvertellen

Voor het Streekmuseum Goeree-Overflakkee en het Streekarchief is het essentieel dat verhalen worden (door)verteld. In de Grutterswei van Oude-Tonge geeft Wim Hartensveld een presentatie over hoe de ramp in Oude-Tonge heeft toegeslagen. Dit aan de hand van nog niet eerder getoonde foto’s en tekeningen die de stromingen en doorgebroken dijken weergeven. In Ons Huis in Herkingen kunnen bezoekers een fotopresentatie verwachten met beelden van de ramp in Herkingen.

Aanmelden

De presentaties vinden plaats op zaterdag 25 januari. Die in Herkingen begint om 10.30 uur en om 13.30 uur is Oude-Tonge aan de beurt. Jongeren tot 18 jaar mogen gratis naar binnen, volwassenen betalen € 2,50 per persoon. Bezoekers worden verzocht zich zoveel mogelijk aan te melden via de website van het Streekmuseum. Zo kan de organisatie een inschatting maken van het aantal verwachte gasten.

Deze bijeenkomsten worden mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Zuid-Holland via Erfgoedlijn Het Haringvliet, de gemeente Goeree-Overflakkee, het Windfonds, het VSB fonds en het Waterschap Hollandse Delta. Bezoekers kunnen hun waardering voor de presentaties tonen via een vrijwillige bijdrage ter plaatse, ten bate van het behoud van het Streekmuseum.

  • Wil je niets missen? Volg ons dan op Facebook en check ons WhatsApp-kanaal
  • Wil je adverteren op deze website? Bekijk dan hier de mogelijkheden.