‘Dromer’ wint De Kleine Cervantes

Foto: Beatrijs Peeters

De in Sommelsdijk wonende jeugdboekenschrijfster Saskia Maaskant kan wéér een prijs op haar lijstje schrijven, haar laatste boek ‘Dromer’ won op dinsdag 8 mei namelijk de Gentse jeugdliteratuurprijs De Kleine Cervantes. De prijs werd uitgereikt in de Minardschouwburg in Gent.

Door Sam Fish

Er gingen wat workshops en een boeiend slotdebat aan vooraf, maar Saskia ging er uiteindelijk met de prijs vandoor. Ze kreeg een unieke tekening van illustrator Carll Cneut. Hiermee liet ze Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda (Hoe Tortot zijn vissenhart verloor), Martijn Niemeijer (Wat niemand ziet), Beatrijs Peeters (Vals nest) en Jowi Schmitz (Weg) achter zich. Het was een jongerenjury van 150 Gentse middelbare scholieren die de winnaar mochten kiezen.

Saskia Maaskant
Schrijfster Saskia Maaskant (37) werd geboren in Zeeland, maar woont inmiddels alweer tien jaar op Flakkee. Gelukkig met man en twee kinderen en schrijvend alsof haar leven ervan af hangt. Haar drie boeken hebben al aardig wat nominaties en prijzen opgeleverd.

Ze debuteerde in 2011 met haar boek De Verteller van Beorga, welke ook werd genomineerd voor de ‘Zoute Zoen’, de belangrijkste manuscriptenprijs voor een jeugdboek in het Nederland taalgebied.

In 2014 kwam haar tweede boek Kieuw uit. Deze werd onder meer genomineerd voor ‘Beste Jeugdboek’ in de Zeeuwse Boekenprijs, De Kleine Cervantes, Dioraphte Jongerenliteratuurprijs en het boek kreeg een eervolle vermelding op de Gouden Lijst.

LEES OOK: Modieus hardlopen voor Kika met nieuwe sportshirts!

Dromer
Ben jij een dromer? Of een doener? Een denker? Of een beslisser? Stel dat de keuze voor jou wordt gemaakt. En dat je het daarmee moet doen… In de wereld van Dromer, Mila en William regeren de beslissers met ijzeren hand vanuit de Citadel. Maar Dromer voelt zich geen denker. William is meer dan een doener en Mila is iets wat eigenlijk niet kan. Ze verlangen naar een leven in vrijheid. Dan horen ze over een eiland waar je jezelf kunt zijn. Een ontsnapping aan de Citadel. Wentel je in een wereld van weigeraars en durvers, waarin het verleden en heden soms flinterdun van elkaar gescheiden zijn en vrijheid misschien wel een illusie is. Een meeslepend verhaal voor liefhebbers van de Divergent-trilogie.

De Kleine Cervantes
De Kleine Cervantes is een initiatief van Cultuur Gent.  De jeugdliteratuurprijs De Kleine Cervantes is in het leven geroepen om jongeren samen te brengen met literatuur. Elk jaar gaan 150 eerstejaars aan de slag met vijf genomineerde boeken in workshops en debatten om vervolgens een winnaar te kiezen. Dit moet ervoor zorgen dat niet alleen het leesplezier wordt bevorderd, maar ze willen hiermee ook jongeren stimuleren om kritisch na te denken en te debatteren over literatuur.

Reacties