Op 3 februari opent Streekmuseum Goeree-Overflakkee de VR-beleving van de Watersnood van 1953. De beleving is gemaakt door Studio Maslow, die de nieuwste ruimtelijke VR-technieken heeft gecombineerd met gefilmde acteurs.
Om 14:30 uur hebben genodigden tijdens een respectvolle opening de kans om ‘door de bril van nu’ de bewuste winternacht mee te maken. De expositie opent voor publiek op 7 februari en zal tot nader order te zien zijn in het museum.
Op 1 februari is het vijfenzestig jaar geleden dat grote delen van Zeeland en Zuid-Holland te maken kregen met de meest rampzalige stormvloed uit de naoorlogse geschiedenis. Bijna iedereen is bekend met de zwart-witbeelden die de nasleep van de ramp zichtbaar maakten. Vandaag de dag zijn er nog maar weinig mensen die de ramp bewust hebben meegemaakt. Om het verhaal van de Ramp ook voor een jonge generatie aantrekkelijk te maken, heeft het Streekmuseum Goeree-Overflakkee samen met productiebedrijf Studio Maslow een VR-beleving gemaakt.
De VR-beleving is spannend. Als je de bril op doet, sta je in een donkere Flakkeese straat. Je ziet een paar huizen, straatlantaarns en in de verte de dijk. Je wordt gevraagd naar de maan te kijken. Dan wordt het langzaam donker en begint de beleving. De kijker wordt toegesproken door van Jakob Visser, die wordt gespeeld door Missie Aarde-acteur Lykele Muus. Daarna volg je uitdagingen van twee gezinnen tijdens die dramatische nacht.
De VR-beleving over De Ramp gebruikt VR-technologie die het mogelijk maakt om de hoofdbewegingen en het perspectief van de kijker in de virtuele ruimte te veranderen. Het combineert verder een gemodelleerde 3D-wereld met bewegende acteurs. Daarnaast verandert het standpunt van de kijker en wordt er gespeeld met tempowisselingen. Dit zorgt ervoor dat je als kijker heel erg het gevoel hebt onderdeel te zijn van het verhaal.
De VR-installatie ‘Watersnoodramp 1953’ zal vanaf woensdag 7 februari tot 1 maart op woensdag, donderdag en vrijdag van 14:00-17:00 uur te beleven zijn. Vanaf 1 maart is het museum in Sommelsdijk dagelijks geopend. Zie voor adres en openingstijden de
website . De VR-installatie wordt zittend beleefd en is geschikt voor 12+.
Studio Maslow maakt “cinematic museum concepts”, oftewel gebruikt technieken als VR, AR, projection mapping, etc. voor de ultieme museumbeleving. Daarnaast verdiept Studio Maslow zich in de mogelijkheden van “extended realities” voor allerlei toepassingen, organiseert informerende workshops en geeft advies.