Animo schildercursussen loopt terug

Foto: Sam Fish

Beeldend kunstenaar Kees van de Wetering geeft al dertig jaar schildercursussen, waarmee hij begon in Middelburg. Inmiddels geeft hij ook in Middelharnis alweer dertien jaar schilderlessen aan iedereen die er interesse in heeft. Er komen echter steeds minder aanmeldingen binnen.

“Ik ben in 2004 begonnen met het geven van cursussen, toen nog in het pand bij Van der Kamp, de hobbywinkel. Toen de winkel ging sluiten zijn wij verhuisd naar het Diekhuus. Sinds ongeveer een jaar of twee worden de aanmeldingen steeds minder, maar het ligt zeker niet aan het Diekhuus,” zegt Kees. “De ligging is erg goed zo midden in het centrum. Er zijn winkels in de buurt, er wonen hier een hoop mensen en er is genoeg parkeergelegenheid. Het Diekhuus is ook wel heel speciaal trouwens. Volgens mij kijken de mensen er tegenwoordig een beetje overheen, maar je kunt zoveel kanten op in dit gebouw, dat is echt bijzonder. Schilderen, fotografie, muziek, dansles, een kinderopvang, een bioscoop en een café in één pand. Waar zie je dat nou?”

Aan het Diekhuus ligt het dus inderdaad niet, maar wat is het probleem dan wel? “Ik heb geen idee, maar het is wel zonde. Er is aanbod genoeg, want er zijn twee schilderclubjes. Bij mij kunnen er 13 mensen meedoen, ik heb 13 ezels staan voor cursisten,” vertelt Kees. “In Zierikzee en Middelburg geef ik ook schildercursussen en die zitten allebei vol. Hier krijg ik net de helft aan aanmeldingen.”

LEES OOK: Kees en Leni van der Groef zijn 60 jaar getrouwd

Schildercursus
“De schildercursussen die ik geef zijn geen schoolse bedoeling,” legt Kees uit. “De leerlingen krijgen heel veel vrijheid. Iedereen kan zin eigen invulling geven aan de thema’s die we behandelen. Het gaat vooral om de technieken. Ik probeer het ook elk jaar weer anders aan te pakken om het voor de cursisten die vaker zijn geweest ook leuk en interessant te houden. Ik wil alles duidelijk overbrengen zodat het blijft hangen, ook welke materialen te gebruiken en welke juist niet.”

Het begin
Kees van de Wetering volgde een opleiding aan de Kunstacademie in Rotterdam en is van beroep beeldend kunstenaar. “Dat is best een eenzaam beroep, want je werkt hele dagen alleen in een atelier,” vertelt hij. “Ik wilde mijn passie voor de kunst graag delen met anderen en ben zo’n 30 jaar geleden de cursus begonnen. Daar kreeg ik toen 60 aanmeldingen voor! Ik kon meteen twee clubjes starten.” Dat begin werd gemaakt in Middelburg. Ook in Zierikzee geeft hij les.

Er begint ook dit jaar weer een nieuwe cursus. “De nieuwe cursusweken starten op vrijdag 12 januari, maar het is ook goed als je later inhaakt, dat is echt geen enkel probleem. Het is een cursus van twaalf weken, dus als je één of twee lessen mist dan blijft er nog genoeg over,” laat Kees weten. “Het is wel de bedoeling dat mensen zelf materiaal meenemen. Op die manier kunnen ze zelf kiezen waar ze mee gaan schilderen en waarop en ze zien wat er in de winkel ligt.” Aanmelden kan via www.schilderles.nl en daar is tevens meer informatie te vinden over de cursussen.

Op vrijdag 12 januari start een nieuwe schildercursus in het Diekhuus in Middelharnis. Twaalf weken elke vrijdagochtend van 9.30 tot 11.30 uur een les met eigen thema. Mee doen kost € 160,- per persoon. “Je kunt beter zelf materiaal meenemen, dan kun je zelf kiezen wat je gebruikt.” Meer informatie is te vinden op www.schilderles.nl.

Reacties