Kerstcomité Herkingen komt in actie

Foto: Sam Fish

Kerst. Dé tijd van het jaar waarin je samenkomt met je familie, bloed gerelateerd of niet, voor een hoop gezelligheid en lekker eten. In Herkingen wordt dat dit jaar nog iets verder uitgebreid.

Vorig jaar had de dorpsraad het idee om iets leuks te doen voor kerst bij de Visbank. “Ze hebben toen binnen een week alles geregeld en het was een groot succes,” vertelt Jaco Nout (49) uit Herkingen. “Ze hadden mijn hulp gevraagd bij sommige dingen en ze vonden dat ik het toch wel goed deed, dus ze vonden dat ik maar een kerstcomité moest oprichtingen.” Maar in je eentje ben je nog geen comité. Gelukkig kwam er al snel versterking. “Maja meldde zich via mijn vrouw omdat ze toch wel veel goede ideeën had.” En met Maja van der Sluijs (52) erbij was er ineens een officieel Kerstcomité.

“Vorig jaar was een spektakel, dat moeten we niet vergeten,” vindt Maja. “We hadden een grote kerstboom waar kinderen hun zelfgemaakte ornamentjes in mochten hangen en er was een Kerstman. Ze waren ook heel erg verbaasd over de opkomst. Echt onvoorstelbaar.” Jaco valt haar bij: “Het was indrukwekkend om te zien hoe sterk het dorpsgevoel was. Het overtrof alle verwachtingen. We hadden zo’n 30 à 40 man verwacht, maar na een snelle telling bleken het er al meer dan 100 te zijn. Dat geeft een waanzinnig gevoel en het geeft je energie om het nog een keer te doen, maar met een iets betere planning.”

Groter en beter
En dat is gelukt! “Dat komt door Maja!” vindt Jaco, Maja zelf denkt daar anders over: “Jij hebt ook goede ideeën, hoor. We vullen elkaar erg goed aan, omdat we allebei andere krachten en ervaringen hebben.”

LEES OOK: Gezocht! Bedrijven voor de beroepenmarkten

De avond wordt begeleid door de Kerstman die aankomt in een koets getrokken door een paard. Het geheel wordt geopend door zingende basisschoolkinderen die zelfgemaakte ornamenten in de boom mogen hangen. Ook zijn er verschillende verenigingen met kraampjes waar eten, drinken en kerstspullen te koop zijn.

Kerstgedachte
“Ons uiteindelijke doel is het dorp samen te brengen en de saamhorigheid te versterken. Gezelligheid, mensen het huis uit krijgen,” zegt Maja, Jaco vult aan: “Het maakt niet uit wie je bent of hoe je eruit ziet, iedereen is welkom. De avond duurt 3 uur, maar niemand is verplicht de hele avond te blijven. Al ben je er maar 5 minuten, dan ben je toch even buiten geweest en dat is het belangrijkst.”

Kerstfeest
Het kerstfeest vindt plaats op vrijdag 15 december van 17.00 tot 20.00 uur. “Dit vindt allemaal plaats bij de Visbank. Het is een rijksmonument waar veel mensen overheen kijken, omdat het zo’n gewone locatie is geworden. Wij proberen er op deze manier een beetje voor te zorgen dat mensen het weer gaan waarderen wat voor mooie locatie het is zo midden in het dorp,” laat Jaco weten. “De dorpsraad heeft al plannen klaarliggen om het helemaal op te knappen, dus het wordt nog mooier dan het al is.” Na afloop kan er geborreld worden in het eveneens vernieuwde dorpshuis Ons Huis waar ook een speurtocht is georganiseerd voor de kinderen.

De kerstviering vindt plaats op vrijdag 15 december wat tevens ook Internationale Kersttruiendag is. Sta er dus even bij stil als je je gaat aankleden die dag, het zou natuurlijk geweldig zijn als het plein gevuld is met de leukste, mooiste en raarste kersttruien.

Reacties

Cookieinstellingen