Pietenhuis grootser dan ooit

Foto: Sam Fish

Op zaterdag 18 november komen Sinterklaas en zijn Pieten aan in Middelharnis, maar de voorbereidingen voor het Pietenhuis zijn al maanden aan de gang. Nanda en Irene van de Ladies Circle Goeree-Overflakkee zijn helemaal klaar voor de komst van de goedheiligman.

“We zijn dit jaar al vroeg begonnen met de planning voor het Pietenhuis,” laat Nanda Scherpenisse weten. “De eerste keer was het Pietenhuis op D’n Diek, het tweede jaar in het lege pand van de oude Blokker, vorig jaar in de bibliotheek hier in Middelharnis en dit jaar wilden we het nog grootser maken. We konden alvast ruimtes reserveren in het Diekhuus en dus was de keuze eigenlijk snel gemaakt.”

“We hebben ook wel gekeken naar andere gemeenten en hoe zij het Pietenhuis aanpakken, maar we geven er wel onze eigen draai aan,” vertelt Ladies Circle-collega Irene Alting. “Bij de binnenkomst in de haven is hij eerst even op het Diekhuusplein en kunnen kinderen daarna met hem op de foto in de grote zaal. Dat is georganiseerd door stichting Hart voor Goeree-Overflakkee. De rest van de activiteiten hebben we georganiseerd met heel veel andere partners. Maar met deze start is het Diekhuus wel meteen duidelijk verbonden met het Pietenhuis.”

LEES OOK: De tulpen van Flakkee op Billboard in New York

Overnachten
Vanaf zaterdag 18 november logeren er dus zo’n twintig Pieten in het Pietenhuis en ook Sinterklaas heeft zijn eigen slaapkamer. “De Pieten slapen met zijn allen op zolder, want alleen daar was genoeg ruimte voor alle bedden,” vertelt Nanda. “De slaapkamer van Sinterklaas is wel altijd te bekijken, samen met de stal van zijn paard. Er komt ook een brievenbus bij zijn slaapkamer waar kinderen tekeningen in kunnen leveren die Sinterklaas ophangt in zijn slaapkamer.”
“Tijdens de activiteiten- en workshopdagen zal er ook een voorleespiet zijn die voorleest in de slaapkamer van de Sint,” zegt Irene. “Dus dan kunnen kinderen ook echt de kamer in. Op andere momenten kunnen kinderen vanuit de Diekhuustuin naar binnenkijken.”

In het Pietenhuis kun je niet alleen zien hoe en waar Sinterklaas slaapt als hij op Flakkee is, er zijn ook verschillende activiteiten te doen. De volledige lijst met workshops is te vinden op www.hetdiekhuus.nl en www.facebook.com/pietenhuismiddelharnis.

Partners
“Wij van de Ladies Circle organiseren dit natuurlijk niet alleen, dat hadden we nooit van de grond gekregen,” zegt Nanda. “We hebben hulp gekregen van HVGO, Pameijer, CCGO, de gemeente, kunstenaars, Vlindervriendjes, Kraamcentrum DAT, de bibliotheek Zuid-Hollandse Delta regelt de voorleespiet, GoedvoorGoed richt de slaapkamer van Sinterklaas is, Stichting Zijn helpt mee. We hebben echt heel veel steun gekregen uit verschillende hoeken van de samenleving en daar zijn we echt heel blij mee.”

Goed doel
Elk jaar haalt de Ladies Circle met het Pietenhuis een bedrag op voor een goed doel dat gericht is op kinderen, dit jaar is dat Je leven in een vuilniszak. Soms zijn problemen zo groot dat kinderen (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen. Vaak hebben de kinderen dan snel een paar spullen bij elkaar geraapt in een vuilniszak. Niet alleen vanwege de haast, ook omdat het gezin vaak niet te middelen heeft voor een koffer of een weekendtas. Dit project zorgt ervoor dat de kinderen een weekendtas krijgen.
“Het doel van het Pietenhuis is niet om zoveel mogelijk geld op te halen, maar het is fijn om het bedrag dat we overhouden te kunnen geven aan een stichting of organisatie die het hard nodig heeft,” vindt Irene. “We halen gemiddeld zo’n 600 euro per jaar op, maar doordat het dit jaar grootser is hopen we ook een groter bedrag te kunnen doneren.”

Reacties