Avond van de Geschiedenis

Foto: Streekmuseum Goeree-Overflakkee

Ook dit jaar is oktober weer de Maand van de Geschiedenis, met dit jaar als thema “Geluk”.

In samenwerking met Historische Vereniging ‘De Motte’, Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en het Streekmuseum Goeree-Overflakkee organiseert het Streekarchief op 25 oktober de Avond van de Geschiedenis met Annegreet van Bergen.

Annegreet van Bergen is een Nederlands journaliste en schrijfster, bekend van haar boek ‘Gouden jaren’ dat in 2015 werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de NS Publieksprijs. In ‘Gouden jaren’ gaat zij in op de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje een digitale bankrekening. De samenleving veranderde in snel tempo, oude beroepen verdwenen en nieuwe ontstonden.

LEES OOK: VR-partner voor Streekmuseum; Watersnoodramp komt nóg dichterbij

‘Gouden jaren’ is voor veel mensen waarschijnlijk een feest van herkenning. Het is echter geen nostalgisch boek omdat Van Bergen aantoont dat vroeger echt niet alles beter was. Zo wonen de Nederlanders volgens haar tegenwoordig “vorstelijk” door onder andere stadsvernieuwing en de bouw van Vinex-wijken. Dit in schril contrast met het jaar 1957 toen er volgens de Commissie Krotopruiming en Sanering nog 145.000 krotten in Nederland bestonden. En waar in 1955 nog slechts 16 procent van de Nederlandse bevolking was aangesloten op het telefoonnet is de (mobiele) telefoon tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven.

De Avond van de Geschiedenis wordt gehouden op 25 oktober vanaf 20.00 uur tot 22.15 in Het Rondeel aan de Dwarsweg 40 in Middelharnis. Kaarten à € 7,50 per stuk zijn te bestellen via http://www.leerenbeleef.nl/Activiteiten?cursusid=1582 of bij de vestigingen van de Bibliotheek.

Reacties