Coming Out Day ook op Flakkee

Foto: Sam Fish

Het zal je vast niet ontgaan zijn; op woensdag 11 oktober hingen er op verschillende plekken in het land regenboogvlaggen in de top. Nee, dat is niet om te vieren dat er homo’s zijn, het is om te laten zien dat iedereen welkom is en geaccepteerd wordt.

Zo ook op Goeree-Overflakkee. “Vaak komt er de vraag waarom we een vlag ophangen, want dat kunnen we overal wel een vlag voor hijsen, dierendag, moederdag, ga zo maar door. Maar het is heel simpel. Coming Out Day wordt gesymboliseerd door het hijsen van de regenboogvlag. Als de vlag er hangt, weet de LHBT-gemeenschap dat ze welkom zijn, dat er niet gediscrimineerd wordt en dat het een veilige plek is voor iedereen,” vertelt Hetty Ouwerkerk, voorzitter van LHBT-belangenorganisatie Stichting Gay op Flakkee.

Coming Out Day
Coming Out Day is een internationale viering die in Amerika voor het eerst werd gehouden in 1988. In 2009 werd er in Nederland voor het eerst stil gestaan bij de dag en op Goeree-Overflakkee wordt sinds 2013 de vlag gehesen op verschillende scholen, bij het politiebureau, het gemeentehuis en het Diekhuus.
Maar niet elke gemeente hijst de regenboogvlag, in veel gemeentes blijkt er toch nog wat weerstand te bestaan onder de wethouders, maar gelukkig zijn er steeds meer gemeentes die wel meedoen met wapperen van de regenboogvlag. In 2014 deden 38 gemeentes mee, in 2015 al meer dan 80 en in 2016 steeg het aantal gemeentes tot 144 van de 390. “Er is nog een lange weg te gaan voor veel gemeentes, maar dat laat alleen maar zien hoe goed we op Goeree-Overflakkee al bezig zijn,” vindt Lennart, penningmeester van Stichting Gay op Flakkee.

LEES OOK:  Donkere Dagen Offensief van start

Uit de kast
Coming Out Day wordt afgeleid van het uit de kast komen, een proces dat niet altijd even makkelijk is. “Veel LHBT’s vinden het moeilijk om uit de kast te komen omdat ze bang zijn voor de reacties van familie en vrienden,” legt Lennart uit. “Ik kan alle LHBT’s aanraden om er niet te lang mee te wachten. Natuurlijk moet je wachten tot je er zelf helemaal klaar voor bent, maar hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Het is fijn om gewoon jezelf te kunnen zijn en dat kan pas echt als je de mensen die dicht bij je staan hebt verteld wat er in je omgaat.”

LHBT-beleid
“We zijn met de gemeente bezig om een LHBT-beleid vorm te geven,” vertelt Hetty. “Op die manier moet er gezorgd worden dat de gemeente zich nog meer inzet voor de LHBT-gemeenschap en dat we er niet meer alleen voor staan. Het wordt niet een LHBT-beleid zoals andere gemeentes dat misschien hebben, maar het is fijn om te weten dat je extra hulp kunt krijgen als dat nodig is.”

“Daarnaast zijn we ook bezig met het opzetten van een ontmoetingsruimte. Daar komen we dan één of twee keer per maand samen voor de gezelligheid, maar mensen kunnen daar ook met vragen of problemen terecht,” laat Hetty weten. “We hebben al een paar locaties bekeken, maar wanneer de eerste is, dat weten we nog niet.”

LHBT is een afkorting die steeds vaker voorkomt en ook steeds langer wordt. Lesbiënnes, homo’s, biseksuelen en transgenders zijn namelijk niet de enige die tot de gemeenschap behoren. Ook mensen met een intersekse conditie horen erbij, net als aseksuele, pan-seksuele en noem het maar op.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen