Sander Kok wil gewoon schaken

Foto: Sam Fish

Sander Kok was 8 jaar toen zijn opa en oma hem leerden schaken. Inmiddels is hij 14, zit hij al ruim vijf jaar bij Schaakclub De Zwarte Pion in Middelharnis en is hij nog het enige lid van zijn jeugdteam.

“We hebben altijd wel een club gehad van zo’n tien vaste leden, maar het afgelopen jaar is iedereen gestopt,” vertelt Sander. “Ik weet niet waarom. De ene dag zijn ze er en de volgende komen ze niet meer opdagen. Dat is jammer, want ik wil gewoon schaken. Ik vind het leuk om te doen en nu heb ik geen tegenstanders meer.”

In de vijf jaar dat Sander schaakt bij de club heeft hij maar liefst acht bekers in de wacht weten te slepen. “Deze heb ik gewonnen in wedstrijden tegen de andere schaakverenigingen op het eiland,” vertelt hij enthousiast. “Maar de jeugdcategorie van Oude-Tonge is ook weg en Ouddorp is niet heel praktisch.” Meedoen met de senioren is voor de 14-jarige ook geen optie. “Qua niveau zou het kunnen, maar het leeftijdsverschil is te groot. Het is toch leuker om een potje te spelen tegen leeftijdsgenoten.”

LEES OOK: Voetbalinstuif bij S.V. DBGC

De Zwarte Pion
De lessen worden gegeven door Daan Mulder. “Hij helpt wanneer het nodig is en hij is een heel grappige leraar. Je leert een hoop, het is gezellig en ik zou het heel jammer vinden als ik nu zou moeten stoppen.”

Schaakclub de Zwarte Pion is opgericht in 1931 en is daarmee de oudste schaakclub van Goeree-Overflakkee. Na enkele speellocaties gehad te hebben, zoals in een bovenzaaltje van Café De Cock en hotel ‘De Parel van de Delta’ zit de vereniging tegenwoordig al aardig wat jaren in recreatiecentrum De Staver in Sommelsdijk.

Vind jij schaken ook leuk en ben je nog geen 18 jaar oud? Dan is Schaakclub De Zwarte Pion misschien wel wat voor jou. De vereniging komt samen op maandagavond wat dus genoeg tijd overlaat voor andere sporten. Kijk op de website www.dzpmiddelharnis.nl voor meer informatie over de club en het aanmelden. “Het zou ideaal zijn als er nog vijf mensen bijkomen,” aldus Sander.

Reacties