Nieuwe Helden bij Van Helden

Foto: Sam Fish

Bijna niemand heeft het gemerkt, maar in maart is Banketbakkerij Van Helden vier dagen dicht geweest.

Deze dagen zijn gebruikt om de laatste verbouwingen af te maken voor de samenvoeging met het pand ernaast, voorheen bloemist Biedermeier. “Dat pand heeft twee jaar leeg gestaan en dat ziet er niet heel aantrekkelijk uit. In de zomer zijn we met het idee gaan spelen om de ruimte samen te voegen met onze zaak en in december zijn de papieren getekend,” vertelt Peter van Helden.

Helden
Maar de lunchroom is niet het enige dat nieuw is bij Van Helden, er is nu ook brood verkrijgbaar. “We hadden altijd al wel de klanten voor brood, mensen die kwamen vragen of we ook brood verkochten, maar we hebben ze helaas altijd door moeten verwijzen naar een andere bakkerij of de supermarkt. Dat zet je wel aan het denken,” zegt Selma van Helden. “Het is fijn dat we nu geen nee meer hoeven te verkopen.”

“We hebben nu acht standaard broden; de Helden, en de Held van het Weekend; een speciale weekendactie met elke week een andere creatie van Wilfred,” licht Peter toe. “De acht standaard Helden zijn wit, rogge, spelt, grof, meergranen, vruchten/notenbrood, lang (stokbrood) en meergranen lang.”

Lokaalbuffet
Met de lunchroom is er ook ruimte voor uitbreiding van het assortiment. “Op de kaart hebben we heel veel nieuwe dingen staan. Je kunt in de lunchroom natuurlijk gewoon genieten van een gebakje met koffie, maar we hebben nu ook broodjes en soep,” vertelt Selma. “Die hebben we vernoemd naar plaatsen op het eiland waar de ingrediënten vandaan komen. Denk bijvoorbeeld aan een Tosti Ouddorp of een Soep Oude-Tonge.”

Maar ook de ingrediënten voor het brood zelf komen deels van het eiland. “Helaas kunnen we niet alles lokaal krijgen, maar we proberen het wel zo veel mogelijk van het eiland te halen,” vertelt Peter. “De bloem die gebruikt wordt voor het brood komt grotendeels uit Ouddorp en is vermengd met Franse bloem in verband met de glutenontwikkeling. Maar ook de eieren, boter en kaas komen gewoon van Goeree-Overflakkee.”

Bakker
Brood bakken is een vak apart en Peter van Helden laat het graag over aan de professionals. Wilfred Droppers neemt de broodafdeling onder zijn hoede en zorgt dat er de hele dag door lekker vers brood in de winkel te vinden is. “Toen ik drie was schoof ik al door de bakkerij van mijn ouders, het zit in mijn bloed. Die zaak hebben mijn zus en ik overgenomen, maar die hebben we vorig jaar helaas door omstandigheden niet kunnen behouden,” vertelt hij. “Ik ben enorm blij met dit aanbod van Peter. En het is nog leuker omdat we zover terug gaan.”

LEES OOK: Fotowedstrijd – Wordt jouw foto onze nieuwe omslagfoto op Twitter en Facebook?

Brood is echt zijn passie en dat is te merken aan alles. “Heb je wel eens aan brood geroken? Het praat echt tegen je,” zegt hij vol passie. “Mensen mogen trouwens best komen kijken bij het bakken hoor. Ik sta in een open keuken en als mensen eens een praatje willen komen maken ben ik ook blij. Ik deel mijn passie graag met de rest van de wereld.”

Banketbakkerij Van Helden
In 1961 startten de ouders van Peter van Helden met de banketbakkerij en in 2000 nam Peter het stokje van hen over. “We zijn in 2006 begonnen met het uitbreiden van de zaak door ijs en een teamroom toe te voegen. In december hebben we de volgende stap genomen door uit te breiden met een lunchroom en we hebben de zaak een make-over gegeven,” aldus Peter van Helden.

De tearoom had plek voor ongeveer vijftien mensen. “We hadden verwacht en gehoopt dat er de hele dag door wel mensen zouden komen, maar het waren altijd van die piekmomenten waardoor het eigenlijk altijd vol zat als er mensen kwamen. Dat was onhandig,” zegt Selma. “We hebben nu in de lunchroom plek voor zo’n vijftig mensen. We hebben nog steeds piekmomenten, maar ze houden nu langer aan en we hebben er ruimte voor, dus het is allemaal goed gekomen. En wat ik ook wel heel erg leuk vind, ik moet er wel even aan wennen, maar mensen bellen nu om een plekje te reserveren.”

De vernieuwde zaak is nog niet helemaal af. “We zijn de kinderziektes er nog aan het uithalen, want we komen nog steeds af en toe iets tegen dat we moeten veranderen. En ook de aankleding is nog niet helemaal af.”

Reacties