VIDEO: Dave van The Kik leest voor

Foto: Sam Fish

Op 25 januari werden de Nationale Voorleesdagen afgetrapt met een voorleesontbijt op alle basisscholen en kinderdagverblijven in Nederland.

Daarnaast wordt er ook op elke school voorgelezen uit het themaboek dat dit jaar is geschreven door Benji Davies; ‘De kleine walvis’. Boy woont aan zee met zijn vader. Boy voelt zich vaak eenzaam, want zijn vader is visser en bijna nooit thuis. Als een kleine walvis aanspoelt op het strand, neemt Boy hem mee naar huis.

Op de meeste scholen in Nederland wordt er voorgelezen door een ouder, een oma of soms een wethouder. Een school in Barendrecht krijgt zelfs zwemster Inge de Bruijn op bezoek. Maar ook de dames van het kinderdagverblijf in Ooltgensplaat hebben de stoute schoenen aangetrokken en krijgen Dave von Raven op bezoek, de zanger van de Rotterdamse band The Kik.

Dave woont sinds ongeveer een jaar in Ooltgensplaat. “Hij gaf een optreden hier in Ooltgensplaat en wij waren daar eigenlijk allemaal bij en we vonden het super leuk,” vertelt Angela, een van de pedagogisch medewerkers. “We wisten toen nog niet echt wie het was dus we zijn hem gaan Googelen en zo kwamen we erachter dat hij hier in Ooltgensplaat woont, dichtbij ons oude pand. Dus we hebben de stoute schoenen aangetrokken, belden bij hem aan en we hebben hem gewoon gevraagd of hij dit wilde doen.”

En de zanger was meteen enthousiast. “Ik heb dit een keer eerder gedaan in Utrecht, maar dan met de hele band. Ik vond dat zo leuk om te doen dat ik eigenlijk meteen ja heb gezegd. Ik stelde ook voor om mijn gitaar mee te nemen om achteraf met de hele groep nog wat liedjes te zingen,” vertelt hij. “Ik ben blij dat ik ja heb gezegd, want het was echt heel erg leuk om te doen. De kinderen waren super enthousiast en ze deden hartstikke leuk mee.”

Hij speelde wat kinderliedjes, maar leerde de kinderen ook meezingen met twee van zijn eigen hits ‘Simone’ en ‘Erik’.

(Voor)lezen is belangrijk
Lezen en voorlezen is belangrijk voor kinderen. Minstens vijftien minuten per dag zorgt er al voor dat de lees- en taalvaardigheid enorm toeneemt. Ze leren nieuwe woorden kennen, horen hoe zinnen worden opgebouwd en leren zo zelf goede zinnen te maken. Voorlezen prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt veel plezier.

The Kik
De band heeft vorige week hun theatertour afgerond en start in februari met een Nederlandse Clubtour waarbij ze een groot deel van de kleine zalen in Nederland aandoen. De clubtour is ter ere van het nieuwe album ‘Stad en Land’ dat op 13 januari is uitgebracht.

Reacties