De Ramp 1953 in Streekmuseum

Foto: Sam Fish

In het Streekmuseum in Sommelsdijk is woensdagmiddag 25 januari een nieuwe expositie geopend.

De expositie werd officieel geopend door wethouder Gerrit de Jong die tevens voorzitter is van de Erfgoedtafel. “Deze expositie sluit mooi aan op de herdenkingsdiensten die vanuit de gemeente worden georganiseerd op verschillende locaties op het eiland,” zegt hij. Het was aan hem de eer om zandzakken te verplaatsen zodat de deur naar het museum geopend kon worden.

“Het is een expositie met historisch filmmateriaal, gedichten, foto’s, kunstwerken en tastbare voorwerpen. Zo hangt er een schooltas die is geschonken door het Zweedse Rode Kruis en zijn er op het touchscreen op de bovenverdieping per plaats foto’s en verhalen te bekijken,” vertelt Bertrand van den Boogert van het Streekmuseum. “Die route van die locaties is ook te bewandelen met de gratis app ‘Naar Toen’. Op die manier kun je met de app toen vergelijken met nu.”

LEES OOK: Vernieuwde Blokker geopend op D’n Diek

Een deel van de expositie is permanent, maar het grootste deel is maar tijdelijk. “Het gaat bij deze expositie om drie thema’s; de slachtoffers, de hulp en de Deltawerken, wat heel mooi aansluit bij de vorige expositie ‘Water, het DNA van Goeree-Overflakkee’”, vertelt Bertrand.

De tijdelijke expositie ‘De Ramp 1953’ is te bezichtigen tot en met zaterdag 4 maart. Op deze manier kan er in de hele maand februari worden stilgestaan bij de verschrikkelijke ramp die 64 jaar geleden plaats vond in het zuidwesten van Nederland.

Reacties