Paulina van Weel geëerd

Foto: Sam Fish

Zo’n vijftig mensen kwamen op donderdagochtend 22 december bijeen voor de hoofdingang van het Van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland.

Kunstenaar Joep Luyckx had de eer om het standbeeld te maken als afsluiting van de viering van het 600-jarig bestaan van Dirksland. “Er zijn het afgelopen jaar heel wat evenementen georganiseerd rondom het 600-jarig bestaan van het dorp, onder meer een rondwandeling door basisschoolleerlingen, een bezoekje aan de haven heeft ervoor gezorgd dat de dorpsraad aan de slag gaat om de haven weer een plekje krijgt in de erfgoedlijn, popgroepen en koren hebben opgetreden en er waren kunst- en cultuurwandelingen. Vooral dat laatste viel zo goed in de smaak dat we daar volgend jaar gewoon mee door gaan”, vertelt burgemeester Ada Grootenboer. “Maar zo’n viering kent ook een einde en dat betekent dat vandaag de afsluiting is. Soms kom je iemand tegen en dan denk je; ‘Daar zou ik een standbeeld voor oprichten’ en dat doen we hier ook werkelijk voor deze vrouw. Ze verdient het als geen ander”.

Het standbeeld wordt onthuld door burgemeester Grootenboer en de oudste en jongste werknemers van het ziekenhuis, Jeroen van Poortvliet en Nel van Doorn. Dat gebeurt niet alleen onder toeziend oog van de aanwezigen, ook voor de ramen van het ziekenhuis staan werknemers en patiënten mee te kijken naar de onthulling.

“Namens alle medewerkers wil ik de dorpsraad bedanken voor het initiatief en natuurlijk Joep Luyckx voor het standbeeld. Dit is een mooie manier om Paulina van Weel te eren”, zegt Jeroen van Poortvliet na de onthulling.

LEES OOK: Oorlogsslachtoffers krijgen een gezicht

Achteraf was er koffie en een koekje met een foto van Paulina van Weel erop.

Paulina van Weel
Paulina van Weel werd in 1842 geboren in Dirksland en had al vroeg de droom een ziekenhuis op te zetten. Die droom kwam uit en nog steeds hebben er duizenden mensen baat bij haar ziekenhuis; goede zorg dichtbij huis.

Reacties