Pompen of verzuipen bij Streekmuseum

Foto: Sam Fish

Een interactieve start van het weekend voor wethouder Gerrit de Jong en Piet Robijn van het Waterschap.

De twee moesten namelijk waterpompen om te kijken wie het Streekmuseum mocht openen voor de maand van de Geschiedenis. Ze kregen hulp van alle genodigden die emmers water doorgaven naar de heren bij de pomp. Wethouder De Jong ging er met de winst vandoor, maar deelde de ere daad met de heer Robijn. De twee knipten samen het lint door waarna iedereen binnen een kijkje mocht nemen.

Maand van de Geschiedenis
De Maand van de Geschiedenis wordt elk jaar georganiseerd door het rijksmuseum in Amsterdam en het Openluchtmuseum in Arnhem. Dit jaar gaat het over het thema ‘Grenzen’. Naar aanleiding van de themamaand hebben Historische Vereniging De Motte, Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, het Streekmuseum en het Streekarchief de koppen bij elkaar gestoken om leuke activiteiten op te zetten. Zo draait er onder meer een speciale film in het Diekhuus en is er een lezing van Herman Pleij, emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde.

LEES OOK: RGO bestaat 100 jaar! 

Geluiden in het Streekmuseum
Maar zaterdag 1 oktober was niet alleen de start van de Maand van de Geschiedenis. In het Streekmuseum werd die dag ook het Erfgoedlijn project ‘Water, het DNA van Goeree-Overflakkee’ en ‘Geluiden in het Streekmuseum’ gepresenteerd.

In veel ruimtes zijn touchscreens te vinden met daarop films, teksten en foto’s van het eiland, de bewoners en de relatie met het water. Daarnaast zijn er in verschillende ruimtes ook boxjes opgehangen. Zodra iemand de ruimte betreedt wordt er een hoorspel afgespeeld. Deze hoorspelen zijn ingesproken door vrijwilligers van het Streekmuseum en mensen die nog het oude Flakkees spreken.

maand-van-de-geschiedenis-7

Reacties