Prachtige cheques na elfde Tulpenwandeltocht

Foto: Sam Fish

De elfde editie van de Tulpenwandeltocht was voor het Streekmuseum, Stichting LCA en speeltuin de Flipjes. Op dinsdagavond 14 mei kregen zij hun cheques uitgereikt.

Door Sam Fish

Die uitreiking vond traditiegetrouw plaats in De Doele in Sommelsdijk. Hier kwamen alle goede doelen, de organisatie en andere betrokkenen bij elkaar om de editie van dit jaar af te sluiten. André Groenendijk nam namens de organisatie het woord. “Ondanks dat dit de elfde editie was, komen we toch elk jaar weer nieuwe uitdagingen tegen. Vooral de tulpen zijn heel onvoorspelbaar in onze voorbereiding”, vertelt hij. “Ze bloeien te vroeg, of te laat. Sommige velden waren al gekopt. We hebben echt geprobeerd de tulpenkoppers uit de buurt van de velden te houden, maar helaas lukte dat niet overal. Toch denk ik dat we weer een mooie tocht hebben kunnen neerzetten.”

Op zaterdag 20 april deden in totaal 2269 mensen mee aan de vier routes. Deze mensen kwamen uit Nederland, België, Duitsland, Engeland en zelfs Noorwegen. De jongste deelnemers was pas 1 jaar oud, de oudste al 88. Maar liefst 70 procent van alle deelnemers was vrouwelijk. “We mochten om 7.20 uur al de eerste wandelaar verwelkomen op het terrein van MSV & AV Flakkee. En iets voor 8.00 uur klonk het startschot.”

In totaal waren er 65 vrijwilligers die alles in goede banen leidden en vijftien verkeersregelaars zorgden ervoor dat iedereen veilig op pad kon.

Cheques

Het is traditie dat er na de Tulpenwandeltocht cheques worden uitgedeeld. De opbrengst van de tocht gaat namelijk naar diverse goede doelen. Dat zijn drie hoofddoelen. Dit jaar kregen zij alle drie een cheque van maar liefst 3500 euro per stuk. Daarnaast werden er ook cheques van 250 euro per stuk uitgedeeld aan de muziekverenigingen en –groepen die voor de muzikale ondersteuning zorgden tijdens de tocht.

Het eerste grote goede doel dat een cheque in ontvangst mocht nemen was Stichting LCA. Een relatief jonge en vooral nog onbekende stichting. LCA is een genetische oogaandoening. De stichting is opgericht om geld in te zamelen voor behandelingen, aangezien die erg prijzig zijn. Bij LCA werkt het netvlies niet goed. Er zijn 27 verschillende mutaties en slechts voor één is er een behandeling. Gelukkig worden er wel nieuwe behandelingen ontwikkeld, maar dat kost natuurlijk geld. Daar draagt de Tulpenwandeltocht nu een steentje aan bij.

De tweede grote cheque is voor speeltuin de Flipjes in Ouddorp. Wie is er niet mee opgegroeid? De speeltuin werd opgebouwd na de Ramp op een stuk braakliggend terrein. Een groep mannen hebben toen alle speeltoestellen zelf in elkaar gelast. Op 31 juli 1954 was de opening, wat betekent dat de speeltuin dit jaar 70 jaar bestaat. De speeltuin ontvangt zo’n 32.000 gasten per jaar en de entree bedraagt nog altijd een knaak per dag voor iedereen die kan lopen. “Want als je niet kunt lopen, hoef je niet te betalen”, aldus voorzitter Gerard Quist. Met sponsoring en giften proberen ze de entree zo laag mogelijk te houden. En ook daar draagt de Tulpentocht een steentje aan bij.

En de laatste cheque is voor het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Het museum is te vinden in het oude centrum van Sommelsdijk en vervelt de eilandverhalen van vroeger. In de oude pandjes maak je een reis door het verleden van Goeree-Overflakkee. Van de Romeinen via de visserij naar de Tweede Wereldoorlog en de Ramp. Je komt het allemaal tegen in het museum. Maar dat is niet alles. In het museumwinkeltje vind je diverse leuke eiland-souvenirtjes en lekkernijen. Tegenwoordig zijn ze een geregistreerd museum en daar zitten voorwaarden aan. Dat kost geld en daarom is de steun van de Tulpentocht heel fijn. Door die steun kan het museum de eilandverhalen blijven vertellen.

Geweldig initiatief

De cheques werden overhandigd door wethouder Jaap Willem Eijkenduijn. “Ik ben opgegroeid in Lisse, de bollenstreek van ons land. Daarom vind ik de Tulpenwandeltocht zo’n geweldig initiatief”, vertelt hij. “LCA is voor mij een nieuwe stichting. Ik had nog niet van jullie gehoord, maar wat zijn jullie een goed doel. De Flipjes, ja, wie is er niet geweest? Ik kwam er zelf ook. En dan natuurlijk het Streekmuseum. Eén van de leukste museums van Nederland, als je het mij vraagt. Ik was enorm trots toen jullie geregistreerd werden en nog een keer met de Museumjaarkaart. Jullie alle drie verdienen deze cheques enorm. Stuk voor stuk zijn jullie geweldig goede doelen en ik wil jullie dan ook danken voor jullie inzet in de maatschappij. Ga zo door.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen