Solaes Ouddorp nu eindelijk echt geopend

Foto: Sam Fish

Het heeft even geduurd, maar de nieuwe locatie van Solaes in Ouddorp is eindelijk geopend. Dat gebeurde op donderdag 7 maart.

Door Sam Fish

Iets meer dan een jaar geleden opende de locatie haar deuren al voor raads- en collegeleden en omwonenden. Hij vertelde deze avond wat er al gedaan is en wat er toen nog op de planning stond. Zo was de binnenkant van het pakhuis goed aangepakt. Er is een bar gemaakt en de ketels om het bier in te brouwen staan langs de muur opgesteld. Voor de bar kun je aan tafeltjes zitten en ook op de bovenverdieping is ruimte ingericht om te kunnen borrelen.

Hun locatie in Ouddorp is te vinden in het pakhuis van Ceres aan het Smalle einde. “We zijn heel trots op wat we hier gemaakt hebben,” liet Jan Willem Kramer tijdens die avond weten. “Ceres stond al een tijd leeg en was aan het vervallen. Wij huren het van de eigenaar en kunnen zo een brouwerij aanbieden met proeflokaal en een terras.” Toen hoopten ze diezelfde zomer nog open te gaan, vorig jaar dus. Dat zat er helaas niet in. Maar de aanhouder wint en de brouwerij is open voor bezoekers.

Open dat vat!

Solaes zou geen brouwerij zijn als de openingshandeling niet iets te maken zou hebben met bier. Het was dan ook aan Aart Spoon de eer om een vat Landheer te slaan. Aart is de eigenaar van het pand en heeft de hele boel gerestaureerd. Maar niet voordat Pau Heerschap iets heeft verteld over de oude fabriek. En ook Solaes-man Jan Willem Kramer nam het woord.

“Bijna zeven jaar geleden startten we in Sommelsdijk”, begint hij het verhaal. “In die eerste paar dagen vonden we een hangertje. Zoals het gaat in een mannenhuishouden hebben we dat hangertje op de kast gelegd in de verwachting dat iemand het zou komen halen. Jaren later lag dat hangertje er nog steeds. Er bleek een afbeelding op te staan van een vrouw met een korensloof en een sikkel. Laat dat nu net zijn hoe de Romeinse godin van de landbouw Ceres vaak wordt afgebeeld. Op die eerste dag in Sommelsdijk is onze toekomst dus al deels bepaald. Dat hangertje heeft hier in Ceres een prachtige plek gekregen.”

Toekomst

De brewpub in Ouddorp is al een aantal weken open en in die tijd zijn er veel goede reacties gekomen. “Maar we weten allemaal dat resultaten uit het verleden geen garantie geven voor de toekomst. Maar we gaan er alles aan doen om het hier te laten slagen”, gaat Jan Willem verder. “We zijn enorm dankbaar voor al die reacties. We hopen hier lang te zitten en we hebben forse toekomstplannen, zoals 100 procent lokaal bier brouwen met ingrediënten van het eiland. Proost op die toekomst.”

opening solaes ouddorp

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen