Van zolderkamer in tot het podium van Ahoy

Foto: Bob van Deurzen

In het weekend van 23 en 24 februari strijkt Armin van Buuren met zijn A State of Trance evenement neer in de megazalen van Ahoy.

Een indrukwekkend aantal van 50 artiesten treedt daar op. Het is hét hoogtepunt voor vele danceliefhebbers. Zij komen vanuit alle hoeken van de wereld naar Rotterdam. Voor de artiesten is dit festival er een voor in de boeken. En dan is het helemaal tof als je bedenkt dat er een duo vanaf Goeree-Overflakkee op datzelfde podium mag staan. Het gaat om het duo Hel:sløwed, bestaande uit Misja Helsloot en Michael de Kooker.

Optreden in Ahoy voelt als een wel hele bijzondere thuiswedstrijd voor de geboren Rotterdammers. Zeker als je bedenkt dat hun tracks, hun sound, voor een groot deel afkomstig is uit de studio van Michael. En die studio is te vinden op de zolderkamer van zijn tweekapper in Ooltgensplaat.

Ver weg van het DJ leven

Zowel Misja als Michael zijn geboren in Rotterdam en opgegroeid onder de rook van. Inmiddels is Misja in Delft gaan wonen en is Michael na jarenlang in Bleiswijk te hebben gewoond, in 2017 voor de liefde verhuisd naar het rustige Ooltgensplaat. Op de bovenste verdieping, de zolderruimte, is alles zo verbouwd dat het de akoestiek volledig ten goede komt. Als hij zich voor zijn werk terugtrekt in de geluidsdichte studio, of met de hond op de dijk langs de Hellegatsplaten wandelt, is er bijna geen groter contrast met het drukke leven van een internationale artiest.

“Het werkt super, die rust”, vertelt Michael. “Ik ben ooit begonnen als solo artiest en moest ook regelmatig ergens draaien. Maar ik heb er bewust voor gekozen om vooral op het productiewerk te focussen. Zo maak ik met mijn Ghostproducer bedrijf al 15 jaar muziek voor anderen. Ik vind het heerlijk als ik aan het eind van de dag mijn computer af kan sluiten en meteen thuis ben, bij mijn vrouw en zoontje. Maar voor het Hel:sløwed project dat ik met Misja ben begonnen maak ik graag een uitzondering. Zeker als we op zo’n groot evenement in Ahoy geboekt staan. Om onze eigen tracks door zo’n legendarische zaal te kunnen horen schallen, zou ik voor geen goud willen missen!”

Armin van Buuren als opwarmer

Misja en Michael hebben gezamenlijk ruim 35 jaar ervaring in de internationale dance scene. Zo begon Misja zijn carrière al eind jaren ’90. Toen werd hij naast Tiësto, Ferry Corsten en Armin van Buuren als één van de grondleggers van de Nederlandse trance scene bekend. Twee decennia en vele optredens, albums en tracks later besloot hij samen met Michael een nieuw avontuur aan te gaan. Dat doen ze onder de naam Hel:sløwed.

Ook Michael’s roots liggen in de trance scene. Zo werd zijn remake van de tranceklassieker ‘Veracocha – Carte Blanche’ in 2008 een wereldwijde hit. Hij maakte daarnaast remixen voor onder andere Armin van Buuren. Maar eigenlijk was het de 15 jaar ervaring in de studio die Michael tot een fantastische partner in het Hel:sløwed project maakt. Michael is een echte alleskunner, die kan produceren in verschillende stijlen. Of het nu hardstyle, trance, gospel, pop of deep-house is. Voor het Hel:sløwed project hadden de mannen echter andere plannen. Namelijk het doen herleven van ‘die diepe, oude trance sound van vroeger’, met de studiokennis van nu.

Miljoenen streams

Met dat nieuwe geluid heeft het duo duidelijk een werkende formule gevonden. Zo scoorden ze met de Hel:sløwed remake van de legendarische hit van Tiësto, ‘Flight 643’. En de teller van hun debuut release ‘In Silence’ staat momenteel op zo’n 4,5 miljoen Spotify-streams. Hun samenwerking met het singer-songwriter duo Amber Revival, getiteld ‘If You Only Knew’, werd in 2023 door de luisteraars van A State Of Trance verkozen tot de nummer #5 trance track van het jaar. Die werd verkozen uit meer dan 1000 andere tracks.

Het is duidelijk dat Armin van Buuren fan is van hun werk. Meerdere Hel:sløwed tracks werden uitgebracht op zijn A State of Trance en Armind Recordings labels. Beiden zijn onderdeel van de grote platenmaatschappij Armada Music. Naast het uitbrengen van muziek, timmert het Hel:sløwed duo ook hard aan de weg met optredens. Zo stonden ze al op diverse evenementen en festivals in Nederland. Daarnaast maakten ze afgelopen jaar hun debuut in Noorwegen en Engeland. Over een paar weken kunnen ze daar dus ook Ahoy, met het A State of Trance Rotterdam evenement, aan toevoegen.

Rotterdam weer op de dance kaart

Zowel Misja als Michael hebben nog altijd een speciaal plekje in hun hart voor Rotterdam. De afgelopen 10 jaar zagen ze hoe er steeds minder plek was voor dance in de Rotterdamse uitgaansagenda. Dat kwam mede doordat een evenement als de Dance Parade geen doorgang meer kreeg. Beide heren vinden het dan ook fantastisch om te zien dat een grootschalig evenement als deze de stad weer pontificaal op de kaart zet.

“Rotterdam heeft een lange historie met de dancemuziek. Dat maakt het ook mooi om te zien hoe er langzaamaan weer meer plaats is voor grootschalige dance-evenementen in de stad. En dat is dan weer mooi voor alle jongeren van Goeree-Overflakkee. Want in Rotterdam zit je zo! En laat het hier op Flakkee maar lekker rustig blijven, haha!”

Hel:sløwed staat zaterdagavond 24 februari op A State of Trance Rotterdam in de Progressive zaal, gewapend met exclusieve, nieuwe tracks en remixen. Voor meer informatie, check www.helslowed.com. Voor meer informatie over A State of Trance Rotterdam, check www.astateoftrance.com.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen