Juliëtte strijdt om kroontje van Miss Fashion 2024

Foto: Sam Fish

Juliëtte Disco is 21 jaar oud en komt uit Stellendam. Deze maand schittert zij in de finale van de Miss Fashion 2024 verkiezing. Brengt zij de winst naar het eiland?

Door Sam Fish

De Miss Fashion verkiezing is een verkiezing voor de Benelux die plaatsvindt in België. Van de 25 finalisten komen er slechts drie uit Nederland. De rest komt uit België. “Er heeft volgens mij ook nog nooit een Nederlandse de verkiezing gewonnen,” vertelt Juliëtte. “Het zou dus heel bijzonder zijn om te winnen.”

Juliëtte is in het dagelijks leven beveiliger bij G4S. “Dat doe ik nu 2,5 jaar en ik vind het echt heel erg leuk om te doen. Mijn collega’s vind het ook erg leuk dat ik mee doe aan de verkiezing. Het is natuurlijk totaal wat anders, maar dat maakt het voor mij extra leuk.” Het is overigens niet de eerste keer dat ze een gooi doet naar de titel van Miss. Eerder dit jaar stond ze nog in de finale van de Miss Beauty Verkiezing. “Ik was daarvoor gevraagd door de winnares van het jaar ervoor. Die woont in hetzelfde dorp als mijn opa en oma. Daarvoor had ik er eigenlijk nooit over nagedacht om mee te doen aan een Miss verkiezing. En nu loop ik mijn tweede! Ook voor deze ben ik gevraagd. De eerste liep nergens op uit en nu krijg ik een nieuwe kans, dus ja, waarom ook niet?”

Avontuur

In april begon de voorronde voor de Miss Fashion 2024 verkiezing. “Ik kon niet aanwezig zijn bij de casting, dus het ging over. Maar toen kreeg ik te horen dat ik met een wildcard door mocht. Mijn eerste aanwezigheid was de perspresentatie in mei. Daar leerde ik de andere meiden pas kennen, maar het voelde meteen als een warm bad.” Zo’n persvoorstelling is een bijeenkomst waarbij je jezelf moet voorstellen aan de sponsoren, andere deelnemers en oud deelnemers. “Ik was echt heel erg zenuwachtig,” laat Juliëtte weten. “Ik had van alles voorbereid, maar toen ik daar stond was ik de tekst kwijt. Dus ik ben maar gewoon gaan improviseren en dat ging eigenlijk super goed.”

De afgelopen maanden hebben Juliëtte en de andere kandidaten niet stilgezeten. Zo hebben ze Catwalk- en dansles gevolgd, hebben ze mediatraining gehad en trainingen in zelfverdediging, selflove en make-up. Daarnaast hebben ze teamuitjes gehad naar Walibi en een wellness centrum.

Onderschat

Van de 25 finalisten zijn er inmiddels 4 meiden gestopt. “Ik denk dat ze het hebben onderschat,” geeft Juliëtte aan. “Ik heb het zelf ook echt wel onderschat. Het is een pittige wedstrijd. Maar ik vind het wel heel erg leuk om te doen, dus ik zet door. Het leukste is toch wel de vriendschappen die je sluit en de manier waarop je jezelf ziet groeien.”

Zo heeft Juliëtte al meerdere dingen geleerd die ze ook zeker toepast in haar dagelijks leven. “Ik heb sinds mei veel meer zelfvertrouwen en ik durf veel beter voor mezelf op te komen. Dat heb ik echt te danken aan de trainingen van de afgelopen maanden. Maar ik merk ook dat ik mijn werk beter doe met wat ik de afgelopen maanden heb geleerd. En ik heb veel minder last van mijn rug omdat ik nu recht loop.”

Finale

De finale van de Miss Fashion 2024 is op zaterdag 28 oktober in de Eskimofabriek in Gent. “Ik denk dat er dan ongeveer 600 mensen in de zaal zitten. De finale is ’s avonds pas, maar wij moeten om 9.00 uur ’s ochtends al aanwezig zijn. Dat wordt dus lekker twee nachtjes in een hotel,” vertelt ze lachend. “We hebben die dag de laatste repetities en voorbereidingen en je moet jezelf natuurlijk klaar maken om het podium op te gaan.”

Tijdens de finale zijn er diverse rondes, maar welke dat precies zijn, weten de kandidaten pas op de avond zelf. “Er zijn wel standaard rondes, natuurlijk. Zo is er altijd wel een ronde met zwemkleding, avondkleding, lingerie en we moeten dansen. Maar verder is het nog even afwachten.” Na een paar rondes is het tijd voor de eerste afvallers en wordt de groep teruggebracht naar 10 kandidaten. Later blijven er nog maar vijf over. En dan wordt de echte winnares bekend gemaakt.

Concurrentie

Eerder gaf aan dat Juliëtte de afgelopen maanden geweldige vriendschappen heeft gesloten. Toch blijven de andere meiden wel haar concurrenten. “Die concurrentie voel je ook wel echt. En ik ga ook echt wel strijden voor die kroon. Maar tegelijkertijd gun ik het de rest ook heel erg. Maar ik geef toe: met maar drie Nederlandse kandidaten zou het toch wel heel leuk zijn om die titel mee naar huis te nemen. Dus ik ga echt heel goed mijn best doen.”

Overigens is het kroontje en dé titel van Miss Fashion 2024 niet de enige prijs die te winnen is deze avond. “Er zijn verschillende sjerpen en awards te winnen. Bijvoorbeeld de Miss Catwalk en er is een people’s choice award. Vooral die eerste hoop ik te winnen en ik zou het heel gaaf vinden om internationaal te gaan. We gaan zien hoe het loopt.”

Stemmen

Het is natuurlijk aan Juliëtte om te schitteren tijdens de finale in Gent. Tijdens die finale worden diverse punten toegekend door de jury. Maar ook vooraf zijn er al punten te verdienen. “De afgelopen maanden zijn er punten gegeven. Dan wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de aanwezigheid en hoe je het doet in de trainingen. En tijdens de avond is er een andere jury die het eindresultaat beoordeelt in diverse categorieën.”

Maar ook de mensen thuis kunnen Juliëtte naar de winst helpen. “Er kan gestemd worden! Dat kan via de website van Miss Fashion, dat is www.missfashion.be/stemmen. Daar ga je naar nummer 18, dat ben ik, en dan klik je op stemmen. Het is helemaal gratis en je hoeft geen gegevens achter te laten. Je kunt één keer per apparaat stemmen. Ik zou het echt heel tof vinden als mensen op mij zouden stemmen. Dus alvast bedankt!”

Vooroordelen

Tot slot wil ze het toch ook even hebben over de vooroordelen. “Ik snap wel waar de vooroordelen vandaan komen, ik heb de films ook gezien. Maar het is echt niet alleen voor domme blondjes. En het is ook zeker niet waar dat je er niets voor hoeft te doen. Ja, je moet er goed uitzien, maar het gaat echt niet alleen om het uiterlijk. Naast een goede uitstraling moet je ook laten weten hoe je over bepaalde onderwerpen denkt. En daarbij is je mening veel belangrijker. Er is een hele mooie Engelse spreuk die het goed samenvat: ‘If you want to be a beauty, use your brain and have a good personality’. Als je mooi wilt zijn, moet je je hersenen gebruiken en een goede persoonlijkheid hebben. Dan kom je in mijn ogen veel verder in het leven.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen