Het is een jaarlijks terugkomend fenomeen; de meteorenzwerm van de Perseïden. En die sterrenregen komt er weer aan!
In de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 augustus is het grootste deel van de zwerm te zien. Marc van der Sluys is sterrenkundige aan de Universiteit. Volgens hem zijn er tegen het einde van de nacht, tussen 3.00 en 4.00 uur, tot 65 meteoren per uur te verwachten. Maar het échte maximum is voor ons Nederlanders een pechgeval. De meeste vallende sterren zijn namelijk overdag nóg meer vallende sterren te zien. Maar treur niet, in de nacht van zondag 13 op maandag 14 augustus zijn er ook veel vallende sterren zichtbaar.
De meteoren zijn met het blote oog te zien vanaf een onbewolkte en donkere plek. Op plaatsen met veel lichtvervuiling is slechts een kwart van het maximum zichtbaar.
Vallende sterren
Het is natuurlijk een geweldig gezicht om te zien, maar wat zijn vallende sterren eigenlijk? Het zijn lichtflitsen die af en toe aan de hemel verschijnen, maar ze hebben niks met sterren te maken. Ze worden namelijk veroorzaakt door ruimtepuin en zijn vaak niet groter dan een zandkorrel. Zo’n 100 kilometer boven ons hoofd komt dit in de aardatmosfeer terecht.
Door de hoge snelheid wordt de lucht vóór zo’n gruisdeeltje gecomprimeerd, verhit en gaat het gloeien. En dát is wat wij zien als we een ‘vallende ster’ waarnemen. De snelheden van de Perseïden zijn meestal meer dan 200.000 kilometer per uur. De Perseïden kenmerken zich door hun helderheid, snelheid en incidenteel nalichtende sporen.
Perseïden
Deze meteorenzwerm is vernoemd naar het sterrenbeeld Perseus. Dit sterrenbeeld staat bij ons ’s nachts hoog boven de noordoostelijke horizon. De zwerm bestaat uit achtergelaten puin van de komeet Swift-Tuttle. En doordat de aarde in haar baan om de zon door de puinwolk beweegt, zien wij deze meteorenzwerm ieder jaar rond dezelfde datum.
De sterrenregen valt dit jaar wel gunstiger dan gemiddeld. Dat komt volgens Van der Sluys doordat de maan voor slechts 10 procent verlicht is. Dat zorgt voor slechts een kleine verstoring in het donker. Hierdoor kun je dit jaar meer vallende sterren zien dan vorig jaar.
Kijk mee
Je hebt geen dure apparatuur nodig om de vallende sterren te kunnen bewonderen. De Perseïden zijn namelijk gewoon met het blote oog te zien. Wel is het aan te raden om een ligstoel erbij te pakken en zorg voor wat comfort en een dekentje.