Fanfareorkest de Hoop Stellendam Europees kampioen

Foto: PR Fanfareorkest De Hoop Stellendam

Fanfareorkest de Hoop uit Stellendam heeft goed gescoord tijdens het derde Concours Europeén voor Harmonieën, Fanfares en Brassbands.

Dit concours werd gehouden op 3 en 4 juni in de Philharmonie de Luxembourg in Luxemburg-stad. Onder leiding van dirigent Anne van den Berg heeft de vereniging de titel gepakt in de categorie Fanfare. Net als in 2013, tijdens de eerste editie van dit internationale concours, nam De Hoop Stellendam de hoofdprijs bij de fanfares mee naar Goeree-Overflakkee.

Er ging een intensieve voorbereiding in Nederland aan vooraf met onder andere groepsrepetities, een studiedag en een voorbereidingsconcert.

De weg er naartoe

Op vrijdag 2 juni reisde het orkest naar Luxemburg. Op vrijdagavond werd, na een gezamenlijke maaltijd, een laatste repetitie gehouden in de prachtige concertzaal van het conservatorium van Luxemburg. Helaas was er geen buitenlands publiek, maar kon het meegereisde publiek het programma beluisteren en de laatste repetitie meemaken.

Op zaterdag werd het orkest pas in de avond in de concertzaal verwacht. De leden hadden daardoor de tijd om de stad te verkennen, andere orkesten te beluisteren, te studeren en relaxen. Ze konden zich op hun eigen manier voorbereiden op de wedstrijd van die avond. Voor drie (jeugd)leden was het extra bijzonder om hun eerste concourservaring op te doen in het buitenland en ook gelijk de titel te behalen.

De strijd

Om 20.30 uur betrad het orkest de indrukwekkende concertzaal van de Philharmonie in Luxemburg. Dirigent Anne van den Berg leidde het orkest met de uitvoering van het verplichte werk Spectrum of the Sky (Jan de Haan) en het keuzeprogramma Not Before Time (Philip Sparke), Twilight floats above Valley ’s Night (Harrie Janssen), Fright’ning White for Fanfare (Rob Goorhuis) en Galaxies (Carl Davies, arr. Luc Vertommen) naar een score van gemiddeld 94,5 (van de 100) punten.

Hiermee liet De Hoop Muziekvereniging Emergo Castricum (gemiddeld 90 pnt) en Koninklijke Stadsfanfaren Izegem (gemiddeld 94,2 pnt) achter zich. Emergo Castricum werd op het Wereld Muziek Concours in 2017 vierde in de eerste divisie. Koninklijke Stadsfanfaren Izegem werd op het laatste Wereld Muziek Concours in 2022 vierde in de concertdivisie.

Juryrapport

De internationale jury bestond uit Jan de Haan (NL), Jan Cober (NL), Marc Meyers (L), Yves Segers (B) en Jose Rafael Pascual Vilaplana (E). Zij roemden het orkest in de juryrapporten om de mooie klank, goede solisten en de programmakeuze. Jan de Haan, componist van het verplichte werk, zat ook in de jury van deze wedstrijd. Hij schreef in het juryrapport: “Een hele mooie uitvoering. Bedankt daarvoor. Over het geheel genomen een fantastisch optreden. Mijn complimenten voor het orkest maar ook voor de interpretatie van de dirigent.”

Fanfareorkest De Hoop heeft op dit internationale podium opnieuw laten zien en horen dat zij tot de top van de blaasmuziek behoort. En dat het muzikale niveau onder leiding van Anne van den Berg het is gewaarborgd.

Buitenconcert

Om het kampioenschap te vieren en het muzikale seizoen af te sluiten, geeft de gehele vereniging op vrijdagavond 30 juni een buitenconcert bij het Haegse Huus in Stellendam. Bij slecht weer vindt het concert binnen plaats. Iedereen is van harte welkom om dit concert bij te wonen. Door het Haegse Huus wordt die avond een barbecue georganiseerd waaraan je kunt deelnemen. Kijk voor meer informatie hierover op de Facebookpagina van Fanfareorkest De Hoop.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen