Er is genoeg te doen met Koningsdag!

25 apr 2023, 13:22 Entertainment
koningsdag1
In heel Nederland vieren we op donderdag 27 april Koningsdag, dus ook op Goeree-Overflakkee. En er is genoeg te doen op het eiland!
Overal op het eiland is van alles te doen. Daarom hier een overzicht per dorpskern. We hebben alle Oranjeverenigingen afgespeurd om het programma zo compleet mogelijk te maken. Misschien vind je het wel leuk om eens in een ander dorp dan je eigen woonplaats te kijken met Koningsdag.
Maar wat je ook gaat doen vandaag; Heel veel plezier!

Ouddorp

Ouddorp heeft een druk en strak programma dit jaar, maar zeker ook een heel leuk programma!
8.45 uur Start van de fietstocht versierde fietsen. Versier thuis je fiets, in het thema 10 jaar Koning Willlem-Alexander, en win een mooie prijs! Alle kinderen ontvangen een leuke attentie bij deelname.
9.30 uur Einde van de fietstocht bij het Raadhuis, daar worden de fietsen gejureerd.
9.30 uur Traditionele kleedjesmarkt
9.45 uur Prijsuitreiking van de versierde fietsen.
10.00 uur Tikkie en Taco kindershow op podium voor het Raadhuis.
10.00 uur Muziekvereniging Concordia speelt vrolijke deuntjes in de Vliedberg
11.30 uur Aubade met toespraak van burgemeester Grootenboer. Begeleiding van de aubade wordt verzorgd muziekvereniging Concordia.
12.00 uur Concert van Concordia.
13.00 uur Start diverse knutselactiviteiten.
13.30 uur Optreden Shantykoor Op Volle Kracht.
14.00 uur Vlindervriendjes zorgt voor een mooie glittertattoo.
14.00 uur boerenkapel loopt door de ring
14.30 uur optreden Shantykoor op volle kracht
17.30 uur Roofvogelshow op het grasveld bij de Hervormde Gemeente.

Goedereede

Voor Goedereede ligt er dit jaar al een hele agenda klaar voor Koningsdag. De dag begint om 8.00 uur en eindigt om 23.00 uur. Hier het overzicht:
08.00 uur – Klokgelui en de vlag mag overal uit. Onder degenen die de vlag uit hangen wordt een prijs verloot.
09.40 uur – Wandeling van verenigingsgebouw Oostdam richting de Markt onder begeleiding van Koninklijke Fanfare Apollo.
10.00 uur – Aubade
11.00 uur – Oudhollandse kinderspelletjes. Er zijn voor de kleintjes ook speelblokken aanwezig.
11.30 uur klokkenspel door de beiaardiers.
12.00 uur – Op de Markt zijn diverse locaties waar je eten kunt krijgen.
13.30 uur – Optreden van Koninklijke Fanfare Apollo bij de Muziektent.
14.30 uur – Havenspektakel waarbij jong en oud de strijd aan gaan om via een parcours de overkant van de haven te bereiken.
17.15 uur – Prijsuitreiking Havenspektakel.
18.00 uur – Optreden van coverband The Willies.
20.30 uur – DJ Jan Looij sluit de avond feestelijk af.
23.00 uur – Einde programma.

Stellendam

In Stellendam begint de dag om 9.00 uur met een aubade. Dit duurt tot 9.30 uur. Daarna opent het Oranjeterras met koffie en wat lekkers door het Wapen van Stellendam. Vanaf 10.00 uur zijn de spelletjeskaarten verkrijgbaar bij de oranjekraam. Van 12.30 tot 13.00 uur is er een kinderdisco in de feesttent. En om 13.00 uur start de kleedjesmarkt. Er zijn door de dag heen diverse optredens en demonstraties. Om 14.30 uur is er voor de kinderen een bingo in de feesttent. En m 21.15 uur is er een lampionnenoptocht. Het overzicht met alle optredens en bijbehorende tijden is te vinden op de Facebookpagina van de Oranjevereniging .

Melissant

In Melissant is Koningsdag dit jaar iets anders in verband met werkzaamheden aan het Plein en de Nieuweweg. De Oranjevereniging hoopt daarom deze dag te vieren bij de Melishof. Het feest begint om 12.00 uur met springkussens voor de kinderen. Overdag is er buiten muziek en is er eten en drinken verzorgd door de Melishof. ‘s Avonds is er een spectaculair optreden van Will de Brouwer. Het feest duurt tot rond middernacht.

Herkingen

Het programma van Herkingen begint met een Reveille en aansluitend Oranjeontbijt om 8.00 uur. Dan om 10.00 uur is de aubade en om 10.45 uur start de Oranjebingo. Je speelt drie ronden mee voor 5 euro. Hier zit ook een consumptie bij. Van 10.45 tot 14.00 uur kunnen kinderen zich helemaal uitleven op een springkussen. Tussen 11.45 en 13.45 uur is er een panna/freestyle voetbalshow.
Wil je ook deelnemen aan het Oranje ontbijt? Meld je dan aan bij de Dagwinkel Herkingen door een e-mail te sturen naar [email protected] .

Dirksland

In Dirksland is er dit jaar weer traditiegetrouw een Oranjepop, maar dan wel in een nieuw jasje. De kaarten hiervoor waren al vrij snel uitverkocht, maar er is een wachtlijst. Wie weet kun je er nog bij zijn! Verder is er in het dorp ook een Oranjemarkt. Deze duurt van 10.00 tot 17.00 uur en is te vinden in het centrum. Je kunt daar natuurlijk allemaal spulletjes uitstallen op een kleedje, maar het is ook mogelijk om een kraampje te huren. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar [email protected].

Sommelsdijk/Middelharnis

De Oranjevereniging van Middelharnis en Sommelsdijk organiseert voor Koningsdag een gezellige dag in het centrum van Middelharnis. Onderaan D'n Diek is er een kofferbakverkoop en bovenop D'n Diek is er ruimte voor kleedjesverkoop. Voor de kleedjesmarkt hoef je je niet aan te melden, maar voor de kofferbakverkoop wordt een bijdrage van 10 euro gevraagd. Daarmee ben je verzekerd van een mooi plekje. Aanmelden kan via [email protected]. Je krijgt dan zo snel mogelijk een inschrijfformulier toegestuurd.
Daarnaast zijn er diverse kinderattracties en is er op het Diekhuusplein een gezellig terras met live muziek. Er zijn optredens van de Sing it Sisters en het duo Jip & Daym tot 19.00 uur.

Battenoord

Zelfs op Battenoord worden dit jaar Koningsdagactiviteiten georganiseerd en wel bij Weidezicht werk en dagbesteding. Zo is er een kinderkermis, zijn er springkussens en is het bubblepark van de partij. Op het speelveld zijn Hollandse spelletjes te vinden waar je gratis aan mee mag doen. Je kunt een ritje maken op een pony en in de kar. En verder is er ook Vitto’s pizzabus, een Thaise foodtruck en een poffertjeskraam. De festiviteiten starten om 12.00 uur.

Nieuwe-Tonge

In Nieuwe-Tonge is het programma zoals van ouds met in de Kerkring een kramen- en kleedjesmarkt. Er is een aubade en er zijn diverse activiteiten. Denk aan de kop van Jut, doelschieten, een voetbalstier, optredens, brommers kieken en zingen in de kerk. Uiteraard is er ook gedacht aan de inwendige mens.
De dag start om 7.30 uur met een lawaaioptocht voor de kinderen met aansluitend een Oranje ontbijt. In de middag is er een bingo in Ons Dorpshuis en er is een zeskamp. De hele dag rijdt er een truckje met diverse haltes in het dorp.

Oude-Tonge

Op de avond voor Koningsdag is er een OranjeQuiz voor de sponsoren van Koningsdag. Dankzij hen kan er een topfeest georganiseerd worden. Er zijn nog een paar plekken over voor mensen of verenigingen uit het dorp. Zes personen per team voor 50 euro. Aanmelden kan tot uiterlijk 20 april door een e-mail te sturen naar [email protected] .
En op de dag zelf staat de Kaai in het teken van gezelligheid voor jong en oud. Er zijn kinderspelen voor de leeftijden 3 tot en met 7 jaar. Verder is er van 9.00 tot 9.30 uur een aubade op de Kaai. Meteen daarna start de kleedjesmarkt en kofferbakverkoop, dit duurt tot 12.00 uur. Van 10.00 tot 12.00 uur zijn er diverse clinics van verenigingen en de brandweer. Tussen 12.45 en 13.25 uur kun je je inschrijven voor de obstakelrun, deze start om 13.30 uur. En vanaf 14.00 uur is er livemuziek van onder anderen Kelluf!, At First Sight, Woodworks en Impakt. Eten hoeft ook niet thuis, er zijn hamburgers, broodjes, vis en patat in overvloed. Het feestje duurt ongeveer tot 23.00 uur.

Stad aan ’t Haringvliet

In Stad aan 't Haringvliet vinden ze één dag feest niet genoeg. Daarom is er op zowel 26 als 27 april een Koningsdagfeest in het Trefpunt. Dit start beide dagen om 20.00 uur en duurt tot rond middernacht. Op Koningsdag zelf kunen kinderen en een versierde fiets naar 't Trefpunt komen voor een wedstrijd. Verder start er om 9.00 uur een lawaaioptocht bij het Trefpunt, alles wat herrie maakt is welkom. Om 9.30 uur is de officiële opening van de dag en starten de spelletjes en de vrijmarkt. En om 13.00 uur wordt de dag afgesloten met de prijsuitreiking van de versierde fietsen.

Den Bommel

Ook in Den Bommel start het feest met een lawaaioptocht, maar hier begint het al om 7.30 uur. De tocht start vanaf de Willem Alexanderstraat. Dan om 8.00 uur wordt de Reveille geblazen en om 9.00 uur start er een speurtocht. Aansluitend is er om 11.00 uur een Aubade op het plein van de Willem Alexanderstraat. En om 12.00 uur proosten we gezamenlijk met Oranjebitter. dan om 13.30 uur is het tijd voor spelletjes en muziek op aan de Willem Alexanderstraat. De dag wordt om 16.00 uur afgesloten met de prijsuitreiking van de speurtocht.

Achthuizen

In Achthuizen start het feest om 10.00 uur met een muzikale optocht. Om 10.10 uur wordt de vlag gehesen en om 11.15 uur starten de kinderspelen op het voetbalveld. Vanaf 12.00 uur is er een barbecue met heerlijk eten. Om 14.00 uur start de tweede editie van de Alleskunner en vanaf dat moment worden er ook tot 18.00 uur lootjes verkocht. Daarmee zijn geweldige prijzen te winnen. Dan is er om 15.30 uur even een pauze en worden de prijzen van de kinderspelen uitgereikt en om 17.00 uur is bekend wie de Alleskunner is.

Ooltgensplaat

In Ooltgensplaat is er op Koningsdag een heuse playback show! Alleen optreden of juist met familie of vrienden, het kan allemaal. Leeftijd maakt niet uit, maar vooraf inschrijven is wel verplicht. Het inschrijfformulier is op te halen bij Tamara’s Horeca aan de Weesmolenstraat 12 of meld je aan via een privébericht op Facebook . Opgeven kan tot en met 21 april en de jury wijst de winnaar aan. De show vindt plaats op het terrein van OFB en start rond 16.00 uur.
De rest van de dag ziet er als volgt uit:
08.00 uur – Klok luiden en iedereen wordt verzocht de vlag uit te hangen
08.02 uur – Reveille door muzikanten vanaf de kerktoren
08.45 uur – Vlag wordt gehesen in de Marijkestraat en bij het Maximaplein
09.30 uur – Aubade, verzamelen bij het Oude Raadhuis
09.50 uur – Begin kinderspelen. Opgeven kan op school in groepjes van 4 tot 6 personen. Zit je ergens anders op school, maar wil je wel meedoen, dan kun je je ook opgeven.
12.00 uur – Einde spelochtend
14.00 uur – Oranje vrijmarkt op voetbalveld OFB
15.00 uur – Single Challenge Games, ter plaatse inschrijven