Deze zomer nog genieten bij Solaes Ouddorp

Foto: Sam Fish

Op maandagavond 13 februari waren raads- en collegeleden en omwonenden uitgenodigd voor een kijkje in het nieuwe pand van Solaes in Ouddorp. “Een echte openingsdatum is er nog niet, maar deze zomer kun je er sowieso terecht.”

Door Sam Fish

Dat zijn de woorden van Jan Willem Kramer, een van de oprichters van de brouwerij. Hij vertelde deze avond wat er al gedaan is en wat er nog op de planning staat. Hun locatie in Ouddorp is te vinden in het pakhuis van Ceres aan het Smalle einde. De binnenkant van het pakhuis is de afgelopen tijd goed aangepakt. Er is een bar gemaakt en de ketels om het bier in te brouwen staan langs de muur opgesteld. Voor de bar kun je aan tafeltjes zitten en ook op de bovenverdieping is ruimte ingericht om te kunnen borrelen.

“We zijn heel trots op wat we hier gemaakt hebben,” laat Jan Willem weten. “Ceres stond al een tijd leeg en was aan het vervallen. Wij huren het van de eigenaar en kunnen zo een brouwerij aanbieden met proeflokaal en een terras.”

Genieten

Deze zomer kun je dus gaan genieten in Ouddorp. Er is een 10 hectaliter brouwhuis die dampdicht is en volledig elektrisch. “We zijn altijd opzoek naar circulaire opties om te brouwen,” vertelt Jan Willem. “We vinden het niet meer dan normaal dan dat we gaan voor groene opties. Het pand zit niet aangesloten op gas en we blijven bezig met die circulariteit.”

In het pakhuis zijn 16 tapkranen aan de bar met bier. Je kunt er bier proeven, gewoon gezellig een biertje drinken met vrienden en je kunt er eten. “Het is een kleine kaart, maar wel met lokale producten.”

Weerstand

Omwonenden die aanwezig zijn, zijn blij met de nieuwe buren. “Het is zonde als het leegstaat, dus we zijn blij dat er nu iets mee gebeurt. Het brengt weer wat leven in de brouwerij.” Letterlijk. Maar toch was er ook een aardige weerstand vanuit het dorp. Zo werd er gesproken over het openen van een hotel die bij de brouwerij hoort en er zouden festivals georganiseerd worden.

“Dat is allemaal niet het geval,” benadrukt Jan Willem. “Dat heeft ooit in een artikel van het AD gestaan, maar het klopt niet. Dat festival waar ze over schreven, dat is Sterk Staaltje Solaes. Dat vindt plaats in de polder van Sommelsdijk en niet hier. En dat hotel, dat zijn plannen voor het hoofdgebouw, maar dat staat volledig los van Solaes en wat we hier doen. Dat hoofdgebouw wordt casco opgeknapt en de plannen zijn van de eigenaar. Daar gaan wij verder niet over.”

Wel laat hij weten dat ze zeker rekening houden met de omgeving. Volgens onderzoeken zou het proeflokaal geen verkeersoverlast opleveren. Er wordt twee dagen in de week gebrouwen tussen 8.00 en 17.00 uur. Maar het is een gesloten installatie en geeft dus geen geluids- of geuroverlast.

Solaes

Het begon allemaal in 2017 met Jan Willem en Joost van Welsenis. Inmiddels zijn er 40 vrijwilligers werkzaam en zijn er acht vaste plaatsen in het kader van de participatie. De locatie in Sommelsdijk blijft bestaan en in Stellendam is er een opslag. Op alle drie de locaties wordt straks gewerkt.

In Ouddorp is ruimte voor 80 gasten binnen en buiten. De openingstijden worden op woensdag, donderdag en zondag van 14.00 tot 22.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 23.00 uur. Het terrein krijgt nog eigen parkeerplaatsen.

Cookieinstellingen