Watersnoodwandeling door Stellendam

Foto: Dokter Stoel

Als je het niet zelf hebt meegemaakt, kun je het nauwelijks voorstellen: overal water! Het werd waarheid tijdens de Watersnoodramp in 1953.

Geen straat meer te zien, alleen nog maar de zolders van de huizen die boven het water uitsteken. Goeree-Overflakkee behoort tot de zwaarst getroffen gebieden van De Ramp van 1953. Daarom organiseert het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in samenwerking met het VVV twee watersnoodwandelingen door Stellendam.

De watersnood van 1953 heeft in Stellendam zeer veel levens gekost. “De impact was groot. Zoveel is nog niet verteld. Daarom is het goed om onze verhalen te vertellen en door te vertellen,” vindt een bestuurslid van het Streekmuseum.

De route

De route door Stellendam loopt langs de kunstkruimels. Dat zijn tegels in het wegdek met een letter. Daarop is te zien wat de hoogte van het water was ten tijde van de watersnood. Dit om de toevallige voetganger te doen beseffen wat het water deed en hoe groot de impact moet zijn geweest.

Mede aan de hand van foto’s vertellen de rondleiders Greta van der Wende en Jan van der Sluijs de gebeurtenissen. Ook wordt een bezoek gebracht aan de Nederlands Hervormde Kerk.

Inschrijven

Deelname kost slechts € 2,50 en inschrijving gaat via het Streekmuseum. Je kunt je aanmelden via de webshop, maar ook in de museumwinkel aan de Kerkstraat in Sommelsdijk. De wandelingen vinden plaats op zaterdag 4 februari om 13.00 uur en zaterdag 4 maart om 10.00 uur. Beiden starten bij het Wapen van Stellendam aan de Voorstraat. Wil je ook filmmateriaal bekijken van de watersnood op Goeree-Overflakkee? Bezoek dan op 4 februari om 10.00 uur of 11.00 uur het Haegse Huus voor een muzikaal optreden en filmbeelden. Het Haegse Huus is te vinden aan de Haagsestraat 4A.

De rondleidingen worden mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Zuid-Holland, voormalige Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen