Het was de koudste 18 september ooit gemeten!

Foto: Pexels; Olga Mironova

Droog, zonnig en heet. Dat is een korte samenvatting van de afgelopen zomer. Maar daar komt nu ook koud bij.

De herfst is namelijk officieel nog niet begonnen, dat is pas op 21 september het geval. En dus valt deze koudste 18 september nog binnen de zomer. Het is daarmee echt een zomer van uitersten. De heetste en de koudste tegelijk.

Volgens Weeronline bleef de maximumtemperatuur in De Bilt steken op 13,3 graden. En dat is een nieuw record. Het vorige record stamde uit 1962, toen was het 13.5 graden in De Bilt. Op slechts een paar plekken in het oosten van het land kwam de temperatuur gisteren nog lager uit. Zo bleef het kwik in Enschede steken rond de 12,1 graden.

De zon was nauwelijks te zien in De Bilt en in de middag regende het haast onophoudelijk. Daardoor werd de maximumtemperatuur al om 12.40 uur bereikt. Daarna koelde het gestaag af naar zo’n 11,3 graden. De vorige keer dat een landelijk kouderecord werd neergezet was op 6 oktober 2019. Dit jaar kwam het al wel tot vier warmterecords.

De laatste keer dat in De Bilt 15 graden niet werd gehaald was op 30 mei. Sindsdien kwam de temperatuur 110 dagen lang boven 15 graden uit.

Cookieinstellingen