De organisatie van de Holle Bolle Dag kijkt terug op een geslaagde dag. Ze zijn enorm trots op het verloop van de vijfde editie.
“Het was een dag met een goud randje,” aldus een van de organisatoren. Naar schatting bezochten maar liefst 8000 bezoekers dit dorpsfeest waar verleden en heden met elkaar werden vervlochten.
De organisatie zorgde voor elk wat wils. En ook dit keer was de samenwerking tussen de verschillende instellingen, verenigingen, standhouders en buurtbewoners overweldigend. Met de inzet van zeer veel vrijwilligers was dit evenement een mooie promotie hoe goed er met elkaar wordt samengewerkt.
Om 14.00 uur openden leden van sociëteit Rethorica de Holle Bolle Dag. Dit deden zij door het zingen van een lied bij het standbeeld van het koeienwachtertje op het Marktveld. Het koeienwachtertje was voor de gelegenheid feestelijk gekleed in de geel-blauwe Sommelsdijkse kleuren. Onder mooie weersomstandigheden begon zo een memorabele dag. Zelden zal er zo veel publiek op de been zijn geweest in het centrum van Sommelsdijk. Er was dan ook van alles te doen voor jong en oud.
Zo waren er kinderspelen rond de havenkom. De ambachtenmarkt werd met het volle terras van voetbalvereniging MSV Flakkee verbonden met de grote braderie op de Voorstraat. Molen De Korenbloem uit 1705 werd druk bezocht. En voor de deelnemers aan de vrijmarkt op de Westdijk ging het ook voor de wind.
Het was een dorpsfeest waarbij grote records werden verbroken. Of het nu bezoekers, kraamhouders of verkoopcijfers waren. Vis, ijs, stroopwafels, hamburgers of kruukplaetjes. Er was meer vraag dan aanbod. Diverse kraamhouders waren uitverkocht. De vrijwilligers van het Streekmuseum hadden maar liefst 4000 kruukplaatjes gebakken. Dat staat gelijk aan zo’n 80 kilo. Er waren her en der handen te kort om alle bezoekers te voorzien van een natje en een droogje.
Iets verderop in de Sint Jorisdoelstraat was er veel belangstelling voor de fotopresentatie in De Doele. Ook de tap van de Serviceclub De Ronde Tafel draaide overuren voor het ‘Soephuus’. De opbrengst daarvan gaat naar Stichting Kairos. Dat is een opvang voor kwetsbare (jong)volwassenen in Dirksland.
Gedurende de dag waren er drie korte toneelvoorstellingen. Hierbij werd de moord op de boerderij van Boer Bol vertolkt. En het publiek ontving het spel met open armen. De organisatie geeft daarbij ook een speciale vermelding aan het debuut van de drie vrouwelijke slachtoffers. Zij speelden de rol van de stervende dienstmeid. Ze deden dit alle drie met verve en zonder enige voorbereiding. Ze werden namelijk ter plekke uit het publiek gekozen.
Een korte omkleedsessie tijdens het lied “O jonkheid jonkheid bedenk toch wat gij doet, met mensen vechten kost onschuldig bloed” en ze konden het podium op.
Diverse oude auto’s, tractoren en brommers waren te bewonderen. En ze waren zeker ook te horen. De Kuif met zijn historische fiets was uiteraard ook van de partij. Muziekoptredens werden verzorgd door het altijd vrolijke middeleeuwse muziekgezelschap Goet ende Fyn. Maar ook Sax a’holic en het draaiorgel van Cees Rossen junior waren op de markt te vinden. De bigband SCRUBB van Sempre Crescendo trad in de avonduren twee keer op. Het publiek op het Marktveld swingde goed mee met de klanken van dit lokale talent. Ook het verrassingsoptreden van Kees Villerius op zijn spinet is vermeldingswaardig.
Ondertussen vonden orgelbespelingen plaats in de Nederlands Hervormde Kerk. Je kon de toren beklimmen voor een prachtig uitzicht, waarvan veelvuldig gebruik werd gemaakt. De historie van deze vroegere Zeeuwse enclave werd verteld tijdens de rondwandelingen. Dit werd gedaan aan de hand van de fotopresentatie gegeven door Rethorica in De Doele. Met oude beelden waande de bezoeker zich even terug in de tijd. Ook de fotopresentatie van De Rare Kiek en de exposities in de Remonstrantse kerk waren druk bezocht. Er vonden vele ontmoetingen plaats deze dag!
Mede door het mooie weer kan de organisatie meer dan tevreden terugblikken op deze dag. Het was een zeer geslaagd lustrum van Holle Bolle Dag, waarbij de kerk, de toren en de molen in het geel blauw kleurden! “Op naar een volgende jaar,” aldus het bestuurslid van het Streekmuseum. “Dan zullen er Romeinen om de hoek komen kijken!”
Dit evenement werd georganiseerd door Hart van Goeree-Overflakkee, Streekmuseum Goeree-Overflakkee, de Dorpsraad en de Stichting voor Sociale en Maatschappelijke Belangen te Sommelsdijk. Financiële steun werd verkregen van de gemeente Goeree-Overflakkee en diverse sponsoren.