We kunnen weer genieten van vallende sterren!

Foto: Afbeelding van Achim Kleist via Pixabay

Het is elk jaar rond deze tijd raak en dit jaar is geen uitzondering. De komende week draait de aarde door de meteorenzwerm van de Perseïden heen.

In de nacht van 12 op 13 augustus kun je daardoor weer veel vallende sterren gaan zien. “De kans op helder weer is groot,” laat Weeronline weten. Het beste moment is rond 04.45 uur, dan kun je zo’n 20 vallende sterren per uur zien. Je moet dus wel even een wekker zetten, maar het is zeker de moeite waard.

Er is wel nog een mogelijkheid op bewolking in de nacht. Bovendien is het aantal vallende sterren laag dit jaar. Dat komt omdat het volle maan is als de aarde door de zwerm gaat. Door dat ‘storende licht’ zijn alleen de helderste meteoren te zien. Ook vallen de meeste sterren om 08.00 uur ’s ochtends als het alweer licht is.

Wil je langer genieten? Dat kan! Je kunt namelijk ook tijdens eerdere nachten al vallende sterren zien.

Vallende sterren 

Vallende sterren, oftewel meteoroïden, zijn kleine stukjes ruimtepuin die onze dampkring binnendringen. Het puin gaat daardoor gloeien, waarna een lichtspoor ontstaat, wat een meteoor genoemd wordt. Dit gebeurt dagelijks, maar soms zijn het er meer. De meteorenzwerm van de Perseïden kan elk jaar voor meer zichtbare vallende sterren zorgen, soms wel 85 per uur. Het zijn stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen