Lezing over Goeree-Overflakkee in de frontlinie

Foto: PR Streekmuseum Goeree-Overflakkee

Op donderdagavond 9 juni neemt militair-historicus Johan van Doorn je mee naar Goeree-Overflakkee in 1944. Het eiland ligt dan in de frontlinie.

Voorafgaand aan de lezing is de algemene ledenvergadering van het Streekmuseum. Deze vergadering vindt plaats in de Exoduskerk aan de Dorpsweg in Sommelsdijk. De vergadering begint om 19.30 uur en de toegang is gratis.

Spanning neemt toe op het eiland

Tijdens de vorige vergadering vertelde Van Doorn over de gebeurtenissen op het eiland tot in november 1944. Nu vervolgt hij zijn verhaal tot de kerst van datzelfde jaar. Brabant is dan inmiddels bevrijd en Goeree-Overflakkee komt daardoor aan de frontlinie te liggen. Voor de eilandbewoners komt de oorlog zo ineens wel heel dichtbij. Als gevolg daarvan neemt de spanning op het bezette eiland toe. Wat dat precies inhoudt zal Van Doorn deze avond vertellen.

Daarnaast is er ook een korte terugblik op zijn eerste deel van de Tweede Wereldoorlog.

Jaarvergadering

De algemene ledenvergadering van het Streekmuseum is een jaarlijkse bijeenkomst. Hier ligt het bestuur verantwoording af voor het gevoerde beleid. Dit keer wordt er gesproken over het jaar 2021. Ondanks en misschien ook wel vanwege corona is er een hoop georganiseerd. Het museum heeft veel nieuwe producten in het assortiment opgenomen. Het boek ‘Vrom Kieke’ en de Flakkeese avond in de Staver, het kleurboek van het eiland, een WK kruukplaetjes bakken en de streekrun, om er maar een paar te nomen.

Ook heeft het museum twaalf verschillende puzzeltochten uitgegeven in de coronajaren.

Luctor et emergo

Het museum is door de coronamaatregelen een groot deel van 2021 gesloten geweest. Dit heeft uiteraard gevolgen gehad voor het aantal bezoekers. Maar door de combinatie van bezuinigingen en financiële steun heeft het museum de pandemie overleefd.

Lid worden?

Ben je geen lid van het museum, maar zou je dat wel graag zijn? Dat kan! Lidmaatschap bedraagt per jaar 20 euro voor particulieren en 50 euro voor bedrijven. Hiermee steun je het oudste museum van Goeree-Overflakkee. Je helpt zo de eiland verhalen te vertellen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen