Jongeren krijgen een podium tijdens de Kunstkijk

Foto: Sam Fish

De organisatie van de Kunstkijk stelt altijd eisen om te mogen exposeren tijdens de open dagen. Zo moet je er een afgeronde kunstopleiding voor hebben gedaan. Maar Jongerenwerk heeft ervoor gezorgd dat ook jongeren zonder opleiding, maar mét talent, ook een podium krijgen tijdens deze editie!

Door Sam Fish

“Jongeren zijn heel creatief en zijn vaak heel goed in iets,” vertelt Helen Stam van Jongerenwerk. “Dit zijn jongeren die nog op school zitten en nog geen echte kunsteducatie hebben gehad. Ze hebben het zichzelf aangeleerd omdat ze het leuk vinden. Op die manier zijn ze erachter gekomen dat ze talent hebben.”

Jongerenwerk heeft zelf al jaren een expositie voor de jongeren. Helen ziet hun werk dan ook door de jaren heen verbeteren. “Dat is heel leuk om te zien. Zeker omdat ze er niet voor worden opgeleid. Ze doen dit gewoon puur door te oefenen. Dat vergt veel inzet en doorzettingsvermogen. Ik ben er oprecht trots op dat ze zich zo kwetsbaar op durven te stellen door hun werk te exposeren.”

Eigen podium

Dat podium krijgen de jongeren in het JongerenActiviteitenCentrum (JAC) aan de Molenweg in Middelharnis. “Bezoekers zien dan het werk van kunstenaars in spé. Ik ben heel blij dat wij de jongeren deze kans kunnen bieden.”

En in het JAC is echt van alles te zien. Tekeningen, schilderijen, fotografie, toneel en er is twee keer per dag livemuziek. “Je krijgt hier de hele ervaring,” zegt Helen lachend. “Met al die facetten is er voor iedereen wel iets te beleven in het JAC. En ik hoop voor de jongeren oprecht dat er veel mensen naar hun werk komen kijken. Dat stimuleert hen ook weer om door te gaan met waar ze goed in zijn.”

Zo kun je kijken naar het werk van Marisa Beeke, Amélie Breedveld, Lili Gojtka en Maud.

Workshops

In aanloop naar de kunstkijk van 26 tot en met 29 mei, zijn er binnen het JAC ook diverse workshops. Zo kunnen jongeren zangles krijgen van Rosita Molendijk. Lowie van Eck geeft een workshop Spoken Word. Daarbij leer je op een totaal andere manier je eigen geschreven gedicht te presenteren. En tot slot is er een rapworkshop door Max Music.

“Er zijn voor bijna alle workshops nog plekken over,” laat Helen weten. “Het volledige programma is te vinden op onze Facebook en Instagrampagina’s. We zijn gewoon te vinden onder ‘ZIJN Jongerenwerk’. En het leukste is nog niet genoemd. Maar de mensen die meedoen aan de workshop Spoken Word, mogen meedoen aan de opening van de Kunstkijk.”

Kunstkijk

Van donderdag 26 tot en met maandag 29 mei kun je op 31 locaties op Goeree-Overflakkee het werk van 120 kunstenaars bekijken. De entree hiervoor is in principe gratis. De opening van de Kunstkijk vindt plaats op woensdagavond 25 mei in de Overkant in Ouddorp.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen