Deze week warm weer en Saharastof op komst

Foto: Pixabay; Sasint

De komende week staat Nederland behoorlijk zonnig en aangenaam lenteweer te wachten. Dat is echter niet het enige dat onze kant op komt.

De warmte wordt veroorzaakt door een zuidelijke wind. Die wind brengt echter ook Saharastof met zich mee, dat meldt Weer.nl. Dat Saharazand komt vanaf dinsdag bij ons land aan. Dat kan ervoor zorgen dat de lucht de komende week iets minder blauw is dan de afgelopen dagen. De stofwolk kan vooral woensdag en donderdag erg aanwezig zijn. Dat kan zich bijvoorbeeld uiten in een kleurrijke zonsopkomst of -ondergang.

Wanneer de concentratie echt hoog is, kan de zon wat versluierd ogen. De lucht krijgt dan mogelijk een soort oranje of rode ‘waas’, aldus het weerbureau.

Al sinds zondag

Zondag werd de eerste Saharastof al in het land waargenomen. Hier en daar was het stof zichtbaar op auto’s nadat er een beetje regen was gevallen. De concentraties zullen komende week nog een stuk hoger zijn. Veel regen wordt er dan niet verwacht, maar een paar druppels zijn dan al genoeg om auto’s een beetje te bedekken.

De temperaturen zijn komende week nog steeds aangenaam. Maandag en dinsdag is het met maxima tussen de 13 en 14 graden iets minder warm, maar woensdag loopt de temperatuur weer op. Volgens het weerbureau wordt het dan op veel plekken de warmste dag van het jaar tot nu toe, met lokaal temperaturen tot 18 graden in het zuiden van het land.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen