Jan Bank geeft lezing over de Nederlandse eilanden

Foto: PR Streekmuseum

Oktober is de maand van de geschiedenis. Dat is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. En dit jaar is het thema ‘Aan het werk’.

Deze maand kun je meer leren over het leven op een eiland en de historie van Goeree-Overflakkee. Op donderdag 14 oktober bezoekt Jan Bank namelijk het eiland voor een lezing over de Nederlandse eilanden.

In totaal heeft Nederland acht echte eilanden. Of negen als ‘Rottum’ voor twee wordt gerekend. Daarnaast zijn er 17 voormalige eilanden, waar de sfeer van vroeger nog voelbaar is.

De geschiedenis van de eilanden

Jan Bank en Doeko Bosscher zijn fervente eilandliefhebbers. Zij onderzochten de geschiedenis van alle 25 (ooit) geheel door water omringde stukjes Nederland. En ze peilen ook het heden. Welke invloed had het ‘omringd zijn door water’? Wat voor werk deden de inwoners en wat hield hen verder bezig? Hoe gingen zij met elkaar om en hoe stonden ze in de wereld? En vooral: Wat maakte het leven op een bepaald eiland anders dan op het vaste land of een ander eiland?

Zo komt een veelkleurig palet tot stand van deels convergerende en deel sterk uiteenlopende historische verhalen. En die verhalen zijn verdeeld over vier regio’s: de Wadden, de voormalige Zuiderzee, het Zuid-Hollandse deel van de Delta en tenslotte de Zeeuwse archipel.

De lezing

Tijdens de lezing wordt door Jan Bank vooral ingegaan op de historie en verhalen van Goeree-Overflakkee. De avond van de geschiedenis wordt gehouden in het Diekhuus in Middelharnis. De zaal opent om 19.00 uur en ongeveer een half uur later begint de lezing.

De entree bedraagt 5 euro per persoon. Dit wordt voldaan middels kaartjes die te koop zijn via de website van de bibliotheek en het Streekmuseum.