Kinderboekenweek 2021: worden wat je wil

Foto: Afbeelding van Sofía López Olalde via Pixabay

De Kinderboekenweek is al jaren een begrip in Nederland en staat nu weer voor de deur. De Kinderboekenweek duurt dit jaar van 6 tot en met 17 oktober.

Alles wijst erop dat de Kinderboekenweek ook dit jaar weer een hoop aandacht zal krijgen. De Kkinderboekenweek is altijd erg populair, maar lijkt mede dankzij corona dit jaar helemaal een hit te worden. Want hoewel de week enorm populair is bij kinderen en volwassenen, lijkt corona dit fenomeen alleen maar meer versterkt te hebben. Vorig jaar werd de ‘Bestseller 60’ van Stichting CNPB tijdens de speciale kinderweek dan ook gedomineerd door kinderboeken.

Kinderboekenweek op school

Los van ouders en boekhandels besteden ook scholen traditiegetrouw veel aandacht aan de week. Sommige scholen zetten zelf allerlei activiteiten op poten, maar veel organiseren dat een externe partij er een speciale invulling aan geeft. Op sommige scholen komen auteurs ook voorlezen uit hun boek.

Kindertheater.nl is jaarlijks zeer actief  rond deze week. Zij geven kindervoorstellingen voor de Kinderboekenweek op scholen. Ook zij merken dat er sinds corona bijzonder veel animo is onder scholen om nu iets op locatie te organiseren. “Er is echt een stormloop op de voorstellingen,” zegt Albert Barth van Kindertheater.nl “Waarschijnlijk omdat veel scholen door corona een ontzettend saaie tijd achter de rug hebben.”

Worden wat je wil

Dit jaar is het alweer de 67ste editie van de Kinderboekenweek. En deze editie staat volledig in het teken van ‘Worden wat je wil’. Het thema wordt volgens het CPNB als volgt omschreven:

“Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt. Of je goed bent in rekenen of juist in tekenen. Misschien ben je pas vier jaar oud of al tien. Ieder kind kan worden waar ze van dromen. De Kinderboekenweek 2021 staat in het teken van Worden wat je wil, waarbij kinderen alle beroepen kunnen worden die ze willen en alvast kunnen dromen over later.”

Kinderboekenweekgeschenk

Elk jaar wordt er tijdens de Kinderboekenweek ook een Kinderboekenweekgeschenk uitgedeeld. Deze wordt cadeau gedaan als je iets koopt bij de boekhandel. Dit jaar is dat geschenk geschreven door Bette Westera. Bette schreef al een kinderbijbelserie, diverse kleuterverhalen, prentenboeken en gedichtenbundels. In 2020 won ze voor haar boek ‘Uit elkaar’ de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Griffel en de Boekenleeuw.

Iedereen die tijdens de week €12,50 uitgeeft aan kinderboeken in de boekhandel, krijgt het boek van Westera cadeau.

Het prentenboek

Ook is er elk jaar een prentenboek dat centraal staat tijdens de Kinderboekenweek. Het prentenboek kwam vorig jaar meteen hoog binnen in de lijst van bestverkochte boeken. Dit jaar wordt het gemaakt door Mark Janssen. Het is tussen 6 en 17 oktober te koop voor € 7,25 per stuk. Janssen maakt illustraties voor kinderen en volwassenen. Zijn illustraties voor kinderen zijn te zien in vele jeugdtijdschriften, boeken en educatieve uitgaven.

Kinderboekenweek 2021: worden wat je wil

En ook Kinderen voor Kinderen is weer van de partij. De zangclub brengt ook dit jaar weer speciaal voor de gelegenheid een nieuw lied uit, dat zal passen bij het thema. Ook lezen hoofdconducteurs, machinisten en servicemedewerkers van de NS voor aan basisschoolleerlingen tussen 6 en 17 oktober. Ze beantwoorden dan ook alle vragen die leerlingen hebben over het beroep van conducteur, machinist of NS-medewerker.

Lezersprijs kinderjury

Van 10 tot en met 16 mei was het de stemweek van de kinderjury. De kinderjury bestond uit alle kinderen in Nederland die wilde stemmen op hun favoriete boek uit 2020. Op 21 juni werd bekend wie de lezersprijs van de Kinderboekenweek in ontvangst mogen nemen. In de categorie 6 t/m 9 jaar is dat ‘De Zoete Zusjes zoeken een schat’ van Hanneke de Zoete. In de categorie 10 tot en met 12 jaar won ‘Het leven van een loser: Totaal gesloopt’, geschreven door Jeff Kinney en vertaald door Hanneke Majoor.

Campagne van de CPNB

De Kinderboekenweek is een speciale campagne van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Op deze manier willen ze kinderen aan het lezen krijgen. Tijdens de Kinderboekenweek zien kinderen namelijk hoe leuk boeken kunnen zijn.