Flats, bloed aan de muur en de mug is plat

Foto: Ede.nieuws.nl

In de avond en s ‘nachts worden er, als je het goed beschouwt, aardig wat bloedverwanten om zeep geholpen.

Door juffrouw Raadgever

Jakkes, op de pas nieuw behangen muur zit nu een grote bloedvlek. Zo jammer. Ze hebben er altijd een discussie over. Hoe het beestje, deze pestkop, nu eigenlijk genoemd moet worden en met welk moordwerktuig het om zeep moet worden gebracht. Ik bedoel de mug of heet het nu vlieg of neefje? Het kleine dunne beestje heeft twee vleugeltjes, twee mini veerachtige antennes en zes pootjes. En vooral haar super kleine koppie met, duidelijk zichtbaar, de zuigsnuit is de schrik voor iedereen die graag een rustige nacht wil. Maar helaas. Als deze gast in je slaapkamer huist kun je dat wel vergeten.

Rotbeten 

De vrouwtjes zijn de muggen die bijten. Als je pech hebt zoemen ze de hele nacht om je hoofd. Nog vervelender is het om ‘s morgens wakker te worden met tientallen jeukende bulten. En dan kijk je in de spiegel en is je ooglid zoveel opgezwollen dat je nog amper kijken kunt. Of je lip was die nacht zo lekker en ziet er zo uit dat je vandaag in ieder geval er niet over na hoeft te denken om ze te laten opspuiten. Wel fijn dat je alvast het resultaat kunt bewonderen. Misschien is je beslissing om je lippen op te laten vullen nu wel ineens van de baan of juist een optie. Hou er wel rekening mee dat deze zwelling best pijnlijk kan zijn en het zit meestal ook niet helemaal recht. Om het dikke ooglid te verbloemen kun je natuurlijk een donkere zonnebril op zetten. Trouwens een ooglap staat ook wel stoer. Wat een geluk dat je tegenwoordig niet de enige bent die een mondkapje draagt. Een uitkomst voor een gezwollen lip.

Lekker bloed

Het is nog niet zo eenvoudig om deze kleine vliegers buiten de deur te houden. Ze kruipen door de smalste gaatjes naar binnen. Met de antennes kan de mug heel goed geuren waarnemen. En heb jij een voor haar een ‘lekkere’ lichaamsgeur, dan ben jij het doelwit. Zij heeft jouw bloed nodig om haar eitjes te laten ontwikkelen. Het liefst heel veel eitjes. Vanaf 15 meter kan ze al ruiken of jij de goede stoffen in jouw bloed hebt. Sommige mensen hebben dus geen last van beten. Voor de mug ruiken ze dus niet goed. Een van de tegenmaatregelen is in alle ramen en deuren horren te spannen. Je kunt al heel goedkoop met klittenband hermetisch de boel afsluiten. Tuurlijk, er zijn ook prachtige schuifdeuren en gordijnen van antimuggengaas, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. En niet geschikt met een in- en uitlopende hond of kat. Binnen de kortste keren is de prachtige vouwdeur gesloopt. Ze lopen er namelijk dwars doorheen.

Weetjes over muggen 

Er is trouwens genoeg dat je nog moet weten over muggen.

  • Muggen komen op water af dus bedek je waterton, in stilstaand water planten zij zich voort.
  • De muggen komen niet op licht af. Eerlijk, ze vinden licht niet leuk omdat je ze dan ziet.
  • Een citroenkaars op de tuintafel of een wierookstokje aansteken helpt maar tijdelijk.
  • Een klamboe om je bed werkt ook heel goed en is onschadelijk.
  • Ben je allergisch? Gebruik dan Deet, het stofje is agressief en houdt muggen op een afstand.
  • Muggen bijten alleen als je de ‘goede’ geur hebt. Ruikt je partner beter, dan is hij/zij de klos.
  • En als je dan toch gebeten bent: krabben helpt niet, het maakt de jeuk alleen maar erger.

Een kruisje zette met je nagel lost trouwens niets op. De jeuk verander je dan in pijn en omdat pijn erger is dan jeuk lijkt het een oplossing. Koel de muggenbult gewoon even, dat verlicht wel. Gebruik zalf tegen insectenbeten.

Verwarrende naam

De komende maanden zullen we de beestjes nog wel tegenkomen. Let op! In het noorden van het land, noemt men de vlieg een mug en de mug een ‘neefje’. De naam komt van de bloedverwantschap van een neef. Omdat het beestje bloed zuigt wordt het dus een bloedverwant. Dus een neefje. En of je het nu een mug of een neefje noemt, het vrouwtje steekt toch wel. Maar het gaat wel te ver als je bedenkt dat er dus ’s avonds en ’s nachts in het noorden aardig wat bloedverwanten om zeep geholpen worden met een krant, elektrische mepper of gewoon vliegenmepper. En laat een noordeling maar tegen een vlieg een mug zeggen. Je kunt altijd vragen wat hij of zij nu bedoelt.

Met vriendelijke groet,
Juffrouw Raadgever