Expeditie Haringvliet gooit de trossen los!

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Een dagje ontspannen op stap met het gezin of samen de rust opzoeken? Ga deze zomer het water op met Expeditie Haringvliet.

Er is een nieuwe toevoeging aan de expeditie gedaan. Je kunt nu namelijk op rondvaart vanuit de verschillende dorpshavens. Dat is dus weer een extra mogelijkheid om op een ontspannen manier het Haringvliet te beleven.

Fietsers en wandelaars kunnen van 10 juli tot 6 september op één van de twee schepen stappen. Deze varen tussen Hellevoetsluis, Stellendam Middelharnis, Tiengemeten, Willemstad en Nieuwendijk.

Aan boord

De Expeditie Haringvliet vaart met twee boten: De Heicondias en de Linquenda II. Aan boord is het vanaf het water genieten van al het moois dat het Haringvliet te bieden heeft. Spot bijvoorbeeld een lepelaar tijdens de vaart en geniet van de koelte op het water. De schippers zijn gastheer tijdens de reis. Zij kunnen alles vertellen over de flora en fauna van het gebied.

De fiets mag mee aan boord. Zo kun je al fietsend de omgeving gaan verkennen. Het Haringvliet is op die manier een mooi onderdeel van je route. Ook is het bij verschillende tussenstops mogelijk om een fiets te huren. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van een ander vervoersmiddel. Denk bijvoorbeeld aan de zomertreintjes in Middelharnis en Hellevoetsluis. Die zorgen voor gratis vervoer van en naar het centrum.

Dagje uit

Expeditie Haringvliet is een bijzondere vaar- en natuurbeleving. Maar daarnaast is het voor toeristen en inwoners vooral een dagje uit. Een dagje shoppen of culturele bezienswaardigheden bezoeken. Of pak een lekker terrasje in Hellevoetsluis, Middelharnis of Willemstad. Ga genieten van de natuur op Tiengemeten, met de grote natuurspeelplaats en voor de kleintjes het Ukkie-Eiland. Ook het leefgebied van de bever kun je hier onder begeleiding van een boswachter bezoeken.

In Stellendam is het daarnaast ook nog mogelijk om zeehondenopvang A Seal te bezoeken. En als je daar dan toch bent, ga dan zeker ook langs bij vogelobservatorium Tij. Kortom, voor ieder wat wils!

Rondvaarten

Nieuw dit jaar zijn de rondvaarten. Deze bieden je de mogelijkheid om nog meer natuur op het Haringvliet te beleven. Wat denk je van een rondvaart om Tiengemeten, eiland Bliek en de Ventjagerplaat vanuit Stad aan ’t Haringvliet? Of een rondvaart tijdens zonsondergang vanuit Nieuwendijk of een sluis- en vogeltocht vanuit Willemstad.

De Heicondias vaart vanuit Stad aan ’t Haringvliet, Nieuwendijk of Willemstad. De Linquenda II heeft rondvaarten vanuit Middelharnis of Hellevoetsluis. Een rondvaart duurt tussen de anderhalf en drie uur.

Expeditie Haringvliet

De vaarverbinding over het Haringvliet is ontstaan in 2016. Het was een activiteit van het Droomfondsproject Haringvliet. Het kreeg dan ook steun van de Nationale Postcode Loterij en de provincie Zuid-Holland. Sinds 2018 ligt de organisatie en steun in handen van de omliggende gemeenten. Dat zijn Hellevoetsluis, Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Moerdijk. Jaarlijks maken veel mensen gebruik van de verbinding.

Meer informatie

Aan boord wordt rekening gehouden met de richtlijnen van het RIVM. Er wordt aan boord dan ook anderhalve meter afstand gehouden onderling. Kijk voor meer informatie over de vaartijden, tarieven en tickets op de website van de Expeditie.