Je bent nooit te jong of te oud om Flakkees te leren!

Foto: Sam Fish

Het eilandelijke dialect is onderdeel van de immateriële erfgoed. Vormgever Klazina de Bakker doet er samen met het Streekmuseum alles aan om het dialect niet verloren te laten gaan.

Door Sam Fish

Zo kennen we natuurlijk allemaal de handdoeken en de kaarten met Flakkeese teksten erop. Haar laatste creatie is een heus prentenboekje: ‘Mien êêrste Flakkeese woordjes’. Het is een prentenboekje speciaal voor peuters om woordjes te leren. Dikke stevige bladzijden met plaatjes en het uitgeschreven woord.

“Het doet aan als een baby- of peuterboekje,” laat Klazina weten. “Maar het is ook zeker leerzaam voor de ouders die van de overkant komen. We hebben namelijk twaalf woorden gebruikt die ook echt terugkomen in het dagelijks leven.” Denk bijvoorbeeld aan de Flakkeese vertaling van aardappel, hond en ui.

Brainstorm

Het idee voor het boekje kwam tijdens een brainstormsessie met Bertrand van den Boogert en Jan Overweel van het Streekmuseum. “We waren ideeën heen en weer aan het roepen en ineens kwam ik met het idee voor een prentenboekje. Ze waren gelijk helemaal enthousiast,” vertelt Klazina. “En toen kwam het onderdeel waar we worden gingen bedenken voor in het boekje. Voor kinderen kom je dan al snel bij de korte woordjes.”

Uiteindelijk hebben ze besloten er een boekje van te maken met twaalf plaatjes en woordjes. “Ik vond het echt heel leuk om het boekje te maken. Maar ik ben nog lang niet klaar, ik heb nog zoveel ideeën in mijn hoofd! Wie weet wat er nog meer gaat komen.”

Eerste exemplaar 

Het eerste exemplaar van het prentenboekje werd overhandigd aan Willy de Zoete. Zij is afgevaardigde van de provincie Zuid-Holland en was in het Streekmuseum voor de erfgoedlijn. “Wat een leuk cadeau!,” zei ze bij het krijgen van het boekje. “Ik heb lesgegeven op een school in Rotterdam. De leerlingen kwamen ook van dit eiland, maar ik kon ze niet altijd verstaan. Dus misschien leer ik er nog wat van.”

Het boekje is vanaf volgende week te koop bij het Streekmuseum. Je kunt hem krijgen in de museumwinkel aan de Kerkstraat in Sommelsdijk en via de webshop. Die laatste is te vinden via www.streekmuseum.nl/winkel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen