Muzikale gezelligheid op D’n Diek in december

Foto: Sam Fish

Het is december, dé maand vol feestdagen. En aangezien er niet veel mogelijkheden zijn voor gezelligheid, gooit Middelharnis centrum het over een andere boeg. Ze hebben gezorgd voor een draaiorgel!

Door Sam Fish

Op zaterdag 28 november was ‘De Kleine Victoria’ al te zien en te horen op D’n Diek in Middelharnis. En die gezellige deuntjes hoort je gewoon elke zaterdag van december. “Op die manier proberen we wat extra gezelligheid te brengen naar het centrum,” laat een woordvoerder weten. “Maar uiteraard wel alleen als het weer het toelaat. De boekjes zijn namelijk van karton en als daar ook maar één spatje water bijkomt, is er niets meer bruikbaar.”

Het orgel is tot en met 19 december elke zaterdag te vinden op D’n Diek. Tussen 14.00 en 16.00 uur loopt de orgelman heen en weer tussen ’t Majoortje en Beddenspecialist Kruider.

Gerard Razenberg

De Kleine Victoria is een kleine 18 toets draaiorgeltje waarbij de speelboekjes zichtbaar zijn. Het laten spelen ervan is een initiatief van Middelharnis Centrum en de Gerard Razenberg Stichting. “Draaiorgels dragen bij aan de gezelligheid van het straatleven,” vindt de stichting. “Ze kleuren de winkelstraten met hun specifieke klank en vrolijke muziek. Met onze stichting dragen we de naam van één van onze legendarische dorpsgenoten. In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw voorzag Gerard Razenberg uit Middelharnis (1921 – 1981) bijna alle straatorgels in Nederland van een nieuw repertoire. Hij toverde de hits uit die jaren om tot kartonnen boeken die op de orgels gespeeld konden worden. En nog steeds worden zijn arrangementen geprezen om de speelse muzikaliteit.”

Maatregelen

De feestmaand brengt altijd extra drukte naar de winkels. En met orgel komen er nog meer mensen bij elkaar. Het is daarom belangrijk om je altijd aan de maatregelen te houden. Houd altijd anderhalve meter afstand tot andere mensen die aan het winkelen zijn. Is het erg druk? Kom dan op een ander moment terug. Alle winkels zijn van dinsdag tot en met zaterdag geopend, sommigen ook op maandag. Er is dan altijd wel een moment om rustig te winkelen.