Deze Flakkeese kerstkaarten maken kerst weer leuk!

Foto: Streekmuseum Goeree-Overflakkee

Het is 1 december en dus komt kerst steeds dichterbij. Maar corona is nog steeds onder ons, dus hoe de kerst eruit gaat zien is erg onzeker.

Maar, virus of niet, kerstkaarten versturen kan altijd en is leuk om te doen. En natuurlijk nóg leuker om te krijgen. En daar speelt het Streekmuseum in Sommelsdijk heel goed op in. Ze verkopen nu namelijk kerstkaarten in ons eilandelijke dialect.

Wenskaarten

In de museumwinkel zijn al aardig wat kaarten met het dialect verkrijgbaar. Diverse spreuken voor verschillende gelegenheden. Er is er dus altijd wel eentje die bij jouw situatie past. En daar komen nu dus de kerstkaarten nog bij. En dan ook nog eens met een corona-tintje. Denk aan teksten als ‘Nie bie mekoare, mar toch saeme’ en ‘mit ’n kaertje ken ik toch vlak bie joe komme’.

Alle wenskaarten, inclusief envelop, kosten € 2,50 per stuk, maar er is een mooie actie. Je krijgt er 5 voor € 11,50 en 10 voor 20 euro. Met het kopen van deze kaarten steun je het Streekmuseum, ook zij hebben het afgelopen jaar een grote financiële klap gehad.

Flakkeese hangers

Ben je eigenlijk nog op zoek naar een pronkstuk voor in de boom? Zoek dan niet verder, het Streekmuseum heeft het! Naast de kerstkaarten, zijn er namelijk ook kersthangers met een Flakkeese tekst erop! Deze leistenen kerstboom-vormige hangers sieren elke boom. Ze komen met verschillende teksten als ‘Lae mun nie valle… ik ken borste!’ en ‘’t is weer meraekels’.

Ze kunnen natuurlijk ook aan de muur of deur worden gehangen.

Dialect

“Dialect is immaterieel erfgoed wat langzaam verdwijnt,” zegt een bestuurslid van het museum. “Op deze manier blijft het dialect zichtbaar voor een groot publiek. Dat proberen we op een leuke manier te doen.”

Webshop

Uiteraard zijn al deze leuke kerstkaarten en –hangers, samen met nog veel meer leuke en lokale spullen, te koop in de winkel van het museum. Maar het is begrijpelijk als je liever niet naar winkels toegaat op het moment. Daarom heeft het Streekmuseum een webshop gemaakt. Daar vindt je alles wat er te koop is in het museum en het wordt gewoon thuisgebracht.

De fysieke winkel is op woensdag geopend van 10.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag kun je er terecht van 14.00 tot 17.00 uur. De webshop is natuurlijk altijd bereikbaar! Komt een andere dag beter uit? Maak dan even een afspraak!