Het meest Flakkeese spel is het Flakkeezenspel!

Foto: PR Streekmuseum Goeree-Overflakkee

De decembermaand draait helemaal om vriendschap, familie en gezelligheid. Waar krijg je dat nu meer bij dan met een bordspel?

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee komt in coronatijd met een lekker ouderwets en gezellig familiespel. Het Flakkeezenspel is gebaseerd op het oudhollandse ‘Keezenspel’ wat weer erg lijkt op mens-erger-je-niet.

Het Flakkeezenspel

Het Flakkeezenspel kan gespeeld worden met twee tot zes spelers. ‘De Omloop’ is hierbij het uitgangspunt. De spelers staan te wachten op het ‘Gors’, het buitendijks gebied. Bij de juiste kaart mag de speler zijn loaper (pion) op ‘De Kaai’ plaatsen. De Omloop kan gaan beginnen.

De Loaper voert wandelt langs een aantal dorpskernen. Aan het einde parkeert de speler de loaper in hun eigen Voorstraat. De winnaar is de persoon die als eerste alle vier loapers in de Voorstraat heeft verzameld.

Een bijzonder spel

Het spel kent drie varianten. Er is een Flakkeezenversie waarin de boer een belangrijke rol speelt. Dit verwijst naar het agrarische karakter van het eiland. Bij de Goereese variant speelt de vrouw een belangrijke rol. Hierbij wordt gerefereerd aan de vrouwen van Goeree die in 1490 met succes de stad verdedigden. Dit deden ze met emmers vol pek.

En dan is er ook nog een eilandelijke variant; de Goeree-Overflakkeezen variant. Deze geeft beide delen van het eiland een hoofdrol. Alle drie de varianten zitten in de dit leuke spel, een originele uitgave van het Streekmuseum.

“Het is een mooie manier om naast onze museumcollectie ook met een spel eilandverhalen te vertellen en door te vertellen,” laat het bestuur weten. Ze laten ook weten wat het spel zo bijzonder maakt. “Er staan extra velden op dit bord. Bij de Kaai staat op de versie van het Streekmuseum een leugenbankje. Daar worden veelal (sterke) verhalen verteld. Een speler mag nooit met zijn loaper op het leugenbankje achter zijn eigen Kaai staan. Het is immers niet zinvol om naar je eigen Kaai te staren. Daarvoor heeft de speler het veel te druk in zijn eigen haven.”

Lokaal product

Het Flakkeezenspel is een 100 procent lokaal product van het Streekmuseum en lokale ondernemers. Tegen een vergoeding van materialen hebben zij hun medewerking verleend. Patrick en zijn neef Willem van Zebra Prints uit Middelharnis hebben het houten spelbord vormgegeven. Ze hebben de prints erop gezet.

Het hout is afkomstig van Van Damme Hout uit Stellendam. De stof voor het zakje met spelbenodigdheden is van de Lapjesschuur uit Dirksland. Leni ter Haar heeft meer dan 100 zakjes in elkaar gezet.

De spelregels zijn geschreven door Hugo de Kraaij. Dat is vervolgens mooi vormgegeven in een boekje door Koppelaar MixMedia uit Sommelsdijk. En de algehele regie ligt in handen van Bertrand van den Boogert van het Streekmuseum. Maar dan is het nog niet klaar.

Ingekleurd door ZuidWester

Op het bord staan bolletjes in de Voorstraat waar de loapers op moeten gaan staan. Deze bolletjes hebben per dorp een eigen kleur gekregen. Dit is met veel plezier ingekleurd door verschillende cliënten van ZuidWester. “Met veel enthousiasme zijn de cliënten van de dagbesteding te werk gegaan,” vertelt Marjo Vroegindeweij-Taale. “Ze zouden het wekelijks chips momentje er bijna voor overslaan.”

Ook de burgemeester is enthousiast over deze leuke samenwerking. Zij mocht het eerste spel in ontvangst nemen. Dat gebeurde op woensdag 11 november op het terrein van Hernesseroord in Middelharnis. Ze kreeg daar het spel uit handen van cliënten John en Conny.

Prijs

Dit spel is een schitterend cadeau voor de aankomende feestdagen. Het is te koop via de webshop van het museum, maar ook in de fysieke winkel in de Kerkstraat. Het spel kost € 34,50 per stuk.

De museumwinkel is wekelijks geopend op woensdag van 10.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 17.00 uur. En op zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur kun je er ook terecht. Komt een ander moment beter uit? Maak dan een afspraak via 06-5215 3169.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen