Dit jaar een ingetogen editie Open Monumentendag

Foto: Streekmuseum GO

Op zaterdag 12 september is het tijd voor de jaarlijkse Open Monumentendag. Verschillende monumenten op Goeree-Overflakkee zijn dan open voor publiek.

Het mag dan een editie worden die wat ingetogener is dan anders. Toch belooft het ondanks alles een interessante editie te worden.

Leermonument

Net als elk jaar is er ook nu een thema; Leermonument. Er zijn monumenten met een leerfunctie. Denk daarbij aan scholen en universiteiten. Maar eigenlijk zijn alle monumenten ‘leermonumenten’. Van elk monument valt namelijk wel iets te leren.

Het thema sluit aan bij het thema van de Europese Monumentendagen; Heritage and Education.

Aangepaste editie

Het organiserende comité heeft besloten om een beperkte variant te laten plaatsvinden. Dit komt natuurlijk door de corona-maatregelen die nog steeds van kracht zijn. Dat betekent geen grootse opening en minder activiteiten.

“Goeree-Overflakkee heeft veel monumenten die een bezoekje waard zijn. Monumenten waar mooie verhalen over te vertellen zijn,” zegt wethouder Daan Markwat. Hij gaat namens de gemeente over de monumenten en het erfgoed op het eiland. “De monumenten kunnen ons stuk voor stuk veel leren. Over onze geschiedenis, over ons dorp en over ons eiland. Ik wens iedereen die de Open Monumentendag bezoekt dan ook een mooie dag toe!”

Locaties

Er zijn mooie locaties om te bezoeken op het eiland. Denk aan de Rooms-Katholieke Parochiekerk ‘Onze Lieve Vrouw Hemelvaart’ in Oude-Tonge. Of het Streekmuseum in Sommelsdijk. Maar ook de Hervormde Kerk in Goedereede en kasteel Spreeuwenstein in Ouddorp.

Wil je een monument bezoeken? Kijk dan op www.openmonumentendag.nl voor meer informatie. Daar vind je ook alles over de activiteiten en de deelnemende monumenten.

Corona-maatregelen

Uiteraard gelden ook tijdens de Open Monumentendag de landelijke corona-maatregelen. Ga er op uit, maar vermijd de drukte. Houd onderling afstand en volg de aanwijzingen van vrijwilligers op. Heb je gezondheidsklachten die lijken op het corona-virus? Blijf dan thuis.